Закон про освіту: прем'єр Угорщини обіцяє блокувати зближення України з Євросоюзом і НАТО

Закон про освіту: прем'єр Угорщини обіцяє блокувати зближення України з Євросоюзом і НАТО
Віктор Орбан

Орбан: на сьогодні можливість України приєднатися до ЄС виглядає обмежено

Уряд Угорщини не відступиться від намірів блокувати інтеграцію України в ЄС і НАТО, якщо Київ не піде на зміну закону про освіту. Про це заявив прем’єр Угорщини Віктор Орбан, текст виступу якого оприлюднений на сайті угорського уряду.

«Я хотів би запевнити закарпатських угорців, що незалежно від того, куди подме вітер, угорський уряд не відступиться від своєї позиції. Ми будемо рішуче її відстоювати не тільки тут чи в Києві, а й у ЄС. А якщо ви слідкуєте за останніми подіями – в тому числі в НАТО і ЄС – ви можете побачити ознаки принципових дій угорських дипломатів», - заявив прем’єр Угорщини.

Заява угорського прем’єра прозвучала після того, як стало відомо, що Будапешт підтвердив свої погрози щодо блокування ініціатив України в НАТО.

Орбан також підтвердив позицію, направлену на блокування зближення України з ЄС і НАТО, яка досі звучала лише від глави МЗС Угорщини Петера Сіярто.

За словами прем’єра Угорщини, на сьогодні можливість України приєднатися до ЄС виглядає обмежено. «Вона хоче рухатися в бік до ЄС, а відтак очікує чогось з боку ЄС. Правда полягає в тому, що очікуючи чогось від ЄС, вона має прийняти певні базові норми спільноти», - заявив Орбан, назвавши серед фундаментальних норм ЄС вимогу не понижувати рівень прав національних меншин.

«Ми не приймаємо жодних дебатів, відповідає чи ні новий український закон існуючим чи гіпотетичним європейським нормам. Нас ці дебати не обходять, бо ЄС не розробив стандарти, які пропонують набір об’єктивних критеріїв», - наголосив Орбан.

Нагадаємо, уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону «Про освіту».

Згідно із законом «Про освіту», який нещодавно вступив у дію, право нацменшин на навчання рідною мовою залишається, проте скорочується обсяг використання ними в навчальному процесі рідної мови, і збільшується – державної.

Закон надаватиме особам, які належать до національних меншин, можливість отримувати освіту своєю рідною мовою у дитячих садках та початкових школах (1-4 клас), але починаючи з 5-го класу (тобто у середній та старшій школі) вони навчатимуться державною мовою.

Виняток із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Детальніше читайте: В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту»

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: