Порошенко прокоментував будівництво «Північного потоку-2»

Порошенко прокоментував будівництво «Північного потоку-2»
Петро Порошенко

Голова держави вважає, що отруєння російскього екс-шпигуна Скрипаля повпливає на будівництво трубопроводу

Президент України Петро Порошенко назвав будівництво «Північного потоку-2» серйозною небезпеку для України. Про це він заявив в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke, яке опубліковало видання Deutche Welle.

«З одного боку, Київ щорічно буде втрачати по 2 млрд доларів мита, які Київ стягував за транзит російського газу в Європу. З іншого боку, російський концерн "Газпром", ймовірно, зменшить обсяги поставок газу в Україну і таким чином послабить цю країну. Для Росії «Північний потік-2» - це інструмент політичного тиску» - заявив Порошенко.

Також він вважає, що прихильники будівництва трубопроводу «Північний потік-2» є спільниками Росії в її гібридній війні.

Президент вважає, що справа про отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля спричинить за собою наслідки для прокладки трубопроводу, який має з'єднати Росію і Німеччину.

Раніше повідомлялося, що компанія «Північний потік-2» (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій ВЕЗ (виняткова економічна зона). 

Нагадаємо, що нові енергетичні потоки Росії в обхід України є загрозою для вітчизняної ГТС.

Крім того експерт розповів, що Москва використовує будівництво газопроводів для виведення грошей за кордон.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон під час візиту до Польщі заявляв, що проект «Північний потік-2» підриває енергетичну безпеку Європи. Влітку 2017 року Конгрес США ухвалив закон, який передбачає, зокрема, покарання європейських компаній, задіяних у проекті «Північний потік-2». Закон викликав різку критику в Берліні.

У свою чергу, прем’єр -міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що «Північний потік-2» створює нову непотрібну напругу та може призвести до великої війни

Глава НАК «Нафтогаз України» попередив про «руйнівні наслідки» для української економіки в разі запуску російського газопроводу, оцінивши втрати у $3 млрд на рік.

Довідка: Компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є «Газпром» планує почати будівництво в 2018 році і завершити до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 млрд кубометрів газу на рік має скласти 1220 км. Він з'єднуватиме російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: