Придністровське питання: експерт пояснив, від чого залежить співпраця Києва та Кишинева

Придністровське питання: експерт пояснив, від чого залежить співпраця Києва та Кишинева

На думку молдавського експерта, врегулювання ситуації залежить від переходу до спільного прикордонного контролю

Фото з відкритих джерел

Експерт відмічає, що оновлення порядку переговорного процесу залежить винятково від перемовників з Кишинева

Співпраця між Україною та Молдовою з питання придністровського врегулювання залежить від переходу до другої фази спільного прикордонного контролю та від припинення транзиту транспорту зареєстрованого на непідконтрольній території Молдови у неналежний спосіб. У про це в ексклюзивному коментарі «Главкому» зазначив експерт з придністровського врегулювання й ексвіцепрем'єр-міністр із реінтеграції Молдови Олександр Фленкя.

«Нинішня влада (Молдови – ред.) успадкувала ряд поточних питань, які необхідно вирішити, оскільки мова йде про боротьбу з корупцією і поліпшення якості контролю над процесами з боку конституційної влади. Перш за все, мова про перехід до другої фази спільного митного контролю на придністровській ділянці україно-молдовського кордону поблизу Кучургану, а також про скасування з 1 вересня 2021 року спірного положення, згідно з яким Прикордонна поліція Республіки Молдова дозволяє проїзд автомобілів з придністровськими номерами через молдавсько-український кордон. Переконаний, що розвиток хороших партнерських відносин з Україною також залежить від застосування цих заходів», – пояснив експерт.

Фленкя переконаний, що реінтеграція не є сферою відповідальності лише віцепрем'єр-міністра, бо «це складне питання, яке курує не лише віцепрем'єр, це відповідальність всього уряду».

Крім того, експерт відмічає, що застарілою є повістка переговорного процесу по придністровському врегулюванню, «через яку переговори застопорились як мінімум протягом останніх трьох років».

Фленкя відмічає, що оновлення порядку переговорного процесу залежить винятково від перемовників з Кишинева.

«Досягнення цієї мети буде залежати більшою мірою від навичок, переконливості й вміння вести переговори нового віцепрем'єр-міністр з реінтеграції», – підсумував ексвіцепрем'єр-міністр.

Як повідомляв «Главком», кандидат в прем’єр-міністри Молдови Наталія Гавриліца представила свою команду й парламент розгляне питання призначення нових міністрів у п’ятницю, 6 липня. Кандидатом на посаду віцепрем'єр-міністра з питань пропонується кандидатура Владислава Кульмінського.

Ознайомитися з онлайн-дискусією «Главкому» на тему спільного прикордонного контролю «Повний Кучурган» за участі українських та молдовських експертів можна за посиланням.

У червні повідомлялося, що уряд Молдови відтермінував другий етап переходу до спільного прикордонного контролю на ділянці з окупованим Придністров’ям до 31 грудня 2021 р. Рішення було прийнято на наступний день, як Державна Дума Росії опублікувала документ, у якому засуджує «дії Молдови та України по блокуванню Придністров’я».

Нагадаємо, Україна та Молдова домовилися про можливість запровадження спільного контролю в пунктах пропуску через українсько-молдовський кордон для автомобільного сполучення «Кучурган – Первомайськ» та «Рені – Джюрджюлешть» у вересні 2020 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: