Промова Зеленського про причини Другої світової війни збурила оточення Путіна

Промова Зеленського про причини Другої світової війни збурила оточення Путіна
Оточення Путіна негативно відреагувало на слова українського президента
kremlin.ru

Президент країни-агресора збирається заборонити ототожнювати СРСР і нацистську Німеччину

Президент Росії Володимир Путін проти порівняння ролі СРСР і нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Тому запропонував Держдумі підготувати до весняної сесії законопроєкт, який забороняє публічно це робити, пише ВВС.

Відповідне доручення було опубліковане на сайті Кремля за підсумками засідання президентської ради з культури і мистецтва.

Засідання ради відбулося 27 жовтня 2020 року. На ньому очільниця думського комітету з культури Олена Ямпільська заявила, що в Росії публікують і є популярними серед молоді книги, в яких порівнюють дії солдатів Червоної армії та нацистської Німеччини, і запропонувала це заборонити.

«Мені здається, у нас є моральне право посилювати закон, коли йдеться про паплюження нашої історичної пам'яті», – заявила Ямпільська.

Путін з позицією Ямпільської погодився. «Потрібно акуратно, звичайно, але зробити. Але якщо в деяких країнах за заперечення геноциду вірмен передбачено кримінальне покарання, нам сам Бог велів, напевно, застосувати відповідні механізми для захисту зовсім нещодавнього минулого», - сказав тоді він.

Трохи раніше російська влада розкритикувала промову президента України Зеленського про причини війни.

Під час свого візиту 27 січня 2020 року до Польші, де вшановували жертв Голокосту з нагоди 75-річчя звільнення концтабору Аушвіц, Зеленський виголосив промову, яку із захопленням зустріли в Україні. Зеленський згадав про роль українців-червоноармійців у визволенні концтабору та українців, які рятували євреїв під час Голокосту. І в кінці наголосив: «Польща та польський народ першими відчули на собі наслідки змови тоталітарних режимів. Це призвело до початку Другої світової війни та дозволило нацистам запустити смертоносний маховик Голокосту», – заявив пан Зеленський.

Він не згадав про пакт Молотова-Ріббентропа, проте всі зрозуміли, що саме його мав на увазі.

І саме цей пакт та секретний протокол про поділ Польщі та сфер впливу у Східній Європі, укладений в серпні 1939 року між СРСР та Німеччиною, як визнають у Європі, став спусковим механізмом початку Другої світової війни.

Оточення Путіна тоді негативно відреагувало на слова українського президента. «Пан Зеленський все більше і більше занурюється в ідеї українського націоналізму», – заявив директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, який є керівником Російського історичного товариства.

Йому найбільше не сподобалось, що Зеленський згадав про роль українців у визволенні Аушвіцу і про військову частину, названу на честь Львова.

«Зовсім забуває про те, за яким принципом називались частини Червоної армії – за принципом географічного місця, де та чи інша частина сформувалась, або, починаючи з 1943 року, за географічним напрямком головних ударів», – додав Наришкін.

Згодом речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав заяву Зеленського про причетність СРСР до розв'язання Другої світової війни «помилковою» та «образливою».

«Ми категорично не згодні з цією заявою. В ній президент України солідаризувався з дуже помилковою, на наше переконання, точкою зору польського керівництва і солідаризується з точкою зору, яка є образливою для десятків мільйонів росіян і громадян країн СНД, чиї батьки, діди та родичі віддали життя за звільнення Європи і Польщі від фашизму», – заявив пан Пєсков.

Раніше повідомлялося, що у Намібії політик на ім'я Адольф Гітлер отримав депутатське крісло в одній із місцевих рад.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: