Росія хотіла приборкати Меджліс, але не вийшло – Умеров

Росія хотіла приборкати Меджліс, але не вийшло – Умеров
Ільмі Умеров

За словами одного з лідерів кримськотатарського руху, спочатку російські окупанти хотіли співпрацювати з Меджлісом, проте «співпраця не вдалася»

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров розповів, що російська окупаційна влада спочатку хотіла приборкати Меджліс, проте у неї це не вийшло.

Про це Умеров заявив в інтерв’ю «5 каналу».

«Те що вони заборонили Меджліс, це було набагато пізніше. Спочатку вони хотіли співпрацювати з Меджлісом, співпраця не вдалася. Потім вирішили його підмінити, створили дві фейковий організації та колабораціоністів керівників і народ за ними не йшов і зараз не йде. Не вийшло. Потім почали вмовляти, перекуповувати зі складу Меджлісу кримськотатарського народу - нас там 33 людини - кілька людей купилися на якісь посади, на якісь обіцянки, але досить таки мало, із 33 - 6. Інші залишилися непохитні», - зазначив Умеров.

«Спочатку у російської влади в Криму не було бажання забороняти Меджліс, було бажання приборкати Меджліс. Не вийшло і вони пішли по шляху заборони», - додав він. 

Зазначимо, що 25 жовтня стало відомо, що заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, росіяни видали Туреччині.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція «БПП») Рефат Чубаров заявив, що двох заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині, тому що Кремль пішов назустріч проханню Ердогана.

Президент Петро Порошенко подякував лідеру Туреччини Реджепу Ердогану за його зусилля у звільненні засуджених в анексованому Росією Криму лідерів Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза.

Тим часом заступник очільника Меджлісу Ільмі Умеров зауважив, що їхнє з Чийгозом звільнення стало можливим завдяки діям президентів Петра Порошенка та Реджепа Ердогана.

27 жовтня Умеров та Чийгоз прилетіли до України.

В правозахисній організації Amnesty International вважають, що Умеров і Чийгоз повинні мати право на безперешкодне повернення в Крим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: