Дослідникам вдалось відтворити зовнішність хворої жінки, яка жила у XVI столітті

Дослідникам вдалось відтворити зовнішність хворої жінки, яка жила у XVI столітті
Жінка страждала від багатьох хвороб
фото: livescience.com

У жінки були остеоартроз, гіпоплазія зубної емалі та дефект зуба, спричинені недоїданням у дитинстві

Сісеро Мораєс, бразильський експерт із графіки, і його команда зуміли відновити риси обличчя ісландки, чиї спотворені сифілісом кістки знайшли на цвинтарі близько десяти років тому. Про це повідомляє livescience.com.

Про те, що у померлої пів тисячі років тому ісландки був третинний сифіліс, що має виражені шкірні прояви, говорили сліди на її черепі. Ця стадія хвороби характеризується ураженням кісток, і через відсутність антибіотиків у ті часи зустрічалася часто.

Крім того, у жінки також були остеоартроз, гіпоплазія зубної емалі та дефект зуба, спричинені недоїданням у дитинстві.

Що конкретно спричинило її смерть, незрозуміло, проте це цілком міг бути сифіліс, вважають автори дослідження.

Кістки ісландки були деформовані, до того ж була відсутня частина фрагментів, що ускладнювало процес відтворення її зовнішності. Проте дослідники проаналізували кривизну ліній останків, а також зіставили їх з базою черепів інших європейських жінок, які померли в той час. У результаті їм вдалося відновити риси обличчя повністю і з великою ймовірністю. Дізнатися колір волосся точно було неможливо, але швидше за все жінка мала світлу шевелюру, як і більшість її співвітчизників.

Відновлення зовнішності людей, що давно померли, стало досить популярним останнім часом. Так, нещодавно американські судмедексперти створили модель обличчя «вампіра» з Коннектикуту — чоловіка, який жив у XVII столітті в Грізуолді і вважався серед місцевих мешканців нечистою силою.

Також вдалося дізнатися, як виглядала знаменита вагітна мумія за життя. Дослідники представили два варіанти її зовнішності.

Нагадаємо, археологи знайшли під Тернополем древнє поховання скіфів.

Читайте також: Українська наука потребує допомоги

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: