Децентралізація адвокатури - це ключове питання, через яке блокують законопроект 9055 , - нардеп

Децентралізація адвокатури - це ключове питання, через яке блокують законопроект 9055 , - нардеп
Закон дозволить проводити кваліфікаційних іспити та передасть дисциплінарні повноваження з центру на місця, - Вікторі Пташник

Закон «Про адвокатуру» блокують через страх втратити владу і гроші, - Пташник

Народний депутат Вікторія Пташник вважає, що проект Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 блокується у Верховній Раді через те, що сьогоднішнє керівництво адвокатського самоврядування не хоче втрачати своєї влади та впливу на адвокатів у регіонах. Про це вона заявила в ефірі телеканалу «Прямий».

За словами Пташник, найважливішим надбанням законопроекту №9055 є децентралізація в адвокатському самоуправлінні.

«Реальні повноваження з центру, з точки зору кваліфікаційних іспитів та дисциплінарних повноважень, передаються на місця, де працюють адвокати з регіонів і знають один одного. Думаю, що це і є сама больова точка від якої не хоче відмовлятись керівництво адвокатури і не хоче передавати повноваження», - наголосила народний депутат.

 За словами Пташник, питання блокування законопроекту полягає не лише у владі сьогоднішнього керівництва адвокатури, а й у певній фінансовій винагороді.

«Якщо ви поспілкуєтесь з адвокатами, які нещодавно отримали адвокатські свідоцтва в регіонах, то, на превеликий жаль, ви дізнаєтесь, що існують навіть такси для складання адвокатського іспиту, що є абсолютно неприпустимо.  Є окремі люди, які заробляють на цьому кошти. Тому я сподіваюсь, що з ухваленням цього законопроекту цю практику можна буде подолати», - додала Пташник.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект та рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Окрім того, проект підтримали такі громадські та міжнародні організації як Реанімаційний Пакет Реформ, Transparency International Ukraine, Торгово-промислова палата України та провідні адвокатські фірми. За висновками експертів Ради Європи, законопроект №9055 є прогресивним та відповідає європейським стандартам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: