Економіст спрогнозував, якими будуть втрати української економіки через коронавірус

Економіст спрогнозував, якими будуть втрати української економіки через коронавірус
Олег Устенко стверджує, якщо карантин розтягнеться на кілька місяців Україні доведеться перезапускати економічну систему

Втрати української економіки зараз безпрецедентні і можуть сягнути 2% ВВП, тобто близько $2 млрд або 70 млрд гривень, - Устенко

Економіст і радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко стверджує, що втрати української економіки зараз безпрецедентні і можуть сягнути 2% ВВП, тобто близько $2 млрд або 70 млрд гривень. Про це Устенко розповів під час телеефіру спецпроекту «Карантин» на телеканалі «Київ».

За словами Устенка, такі втрати Україна матиме за умови, що карантин триватиме кілька місяців. «Нам доведеться перезапускати нашу економічну систему і, наскільки це можливо, стимулювати внутрішній попит. Доведеться переглянути видаткову частину державного бюджету, значно збільшити його дефіцит. Адже виникне ситуація, де брати гроші? Думаю, що необхідно буде розглянути можливість абсолютно ліберального податкового законодавства. Тобто прийшов час нетрадиційних рішень для звичайної, «старорежимної», економіки», - зазначив економіст.

Що стосується курсу долара, то на думку Олега Устенка, це другорядне питання. «У країни є так званий критичний імпорт, на який вона зобов'язана мати гроші. Це закупівля деяких ліків, газу, бензину, ядерного палива та ін. Зараз орієнтація буде на життєзабезпечення держави. Так що питання курсу долара другорядне. Проте, з урахуванням виплат, які ми повинні зробити до кінця року, золотовалютних резервів має вистачити», - стверджує економіст.

Також економіст вважає, що світова економіка зараз перебуває на початку кризи. «Питання тільки в тому, чи перейде це уповільнення темпів економічного зростання в повільну ситуацію або в реальну рецесію. Мені здається, вже достатньо сигналів про те, що буде все ж таки другий варіант. В такому випадку постраждають всі, в тому числі експортно-залежні економіки, якою є українська, де половина ВВП залежить від експорту. Тепер питання, як буде йти розвиток в цій фазі. Скажімо, по траєкторії латинської літери «V», коли спочатку рух йде вниз, а потім відразу ж – вгору, тобто, чи буде швидке відновлення після кризи. Або по траєкторії «U», коли не зрозуміло, як довго ми будемо перебувати в нижній точці», - розповів Олег Устенко.

Як повідомлялося, в Офісі президента очікують падіння економіки України за оптимістичного сценарію поширення коронавірусу до 5% ВВП у 2020 році. 

Також нагадаємо, гендиректор Dragon Capital прогнозує, що цього року Україну чекає падіння ВВП на 4−9% і курс 30−35 грн/$.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський обговорив із головою МВФ збільшення допомоги Україні.

У МВФ прогнозують, що світова економіка впорається з наслідками пандемії COVID-19.

Читайте також статтю:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: