Екс-глава НКРЕКП розвінчав брехню і маніпуляції Коломойського

Екс-глава НКРЕКП розвінчав брехню і маніпуляції Коломойського
Ігор Коломойський
Фото: Наталія Кравчук, Новое время

Вовк нарахував майже десяток неправдивих тверджень олігарха щодо ринку електроенергії, зокрема за обсягом виробленої електроенергії і структурі її виробництва

Ігор Коломойський не розуміє основ роботи старої моделі ринку електроенергії та свідомо маніпулює цифрами. Про це написав екс-глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяви олігарха в інтерв'ю «Цензор.нет».

Екс-глава НКРЕКП нарахував майже десяток неправдивих тверджень олігарха щодо ринку електроенергії, зокрема за обсягом виробленої електроенергії та структурі її виробництва.

«Коломойський: «Україна виробляє 180 млрд кВат/год на рік». Неправда: близько 160 млрд кВт/год згідно прогнозних балансів за 2018-й і 2019 рік.

Коломойський: «50% виробляє атомна енергетика». Неправда: 53% згідно балансу на 2019 рік. І це дуже важливо, тому що е/е вироблена АЕС суттєво дешевше.

Коломойський: «40% виробляє теплова». Неправда: 30% частка ТЕС згідно балансу на 2019 рік.

Коломойський: «У Ахметова 70-80% теплової генерації в руках, і при цьому його не визнають монополістом! У нього під контролем вироблення приблизно 50 млрд кВат/год» Неправда: вся вироблення ТЕС 48 млрд. КВт/год згідно балансу на 2019 рік», - написав Вовк.

За його словами, олігарх маніпулює цифрами, стверджуючи, що держава купувала у ТЕС електроенергію дорожче оптових цін - по 1,9-2,00 гривні за кіловат-годину. Насправді ж річний тариф ТЕС ніколи не складав 1.9-2.0 грн / кВт.год.

«Оптова ціна дорівнює середньозваженій ціні всієї генерації в старій моделі, тому порівнювати з нею все одно, що порівнювати ціну борщу за літр проти ціни картоплі за кг», - підкреслив Вовк.

Також, за словами Вовка, олігарх привів неправдиві дані щодо зміни оптової ціни електроенергії до і після введення формули «Роттердам+».

«Коломойський: «Оптова ціна з початку дії «Роттердам+» і по червень 2018 року коливалася від 1 грн до 1,618 грн». Неправда: річна ОРЦ від 1,31 грн в 2016 до 1.67 грн ОРЦ в 2019-му! Нижній рівень промах на 30%», - повідомив Вовк.

Нагадаємо, раніше екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що за час дії формули «Роттердам+» зарплати шахтарів виросли більш ніж вдвічі.

Енергоексперти висловлювали думку, що перехід до формульного ціноутворення, заснованого на імпортному паритеті, вивів вугледобувну галузь із кризи і встановив справедливу ціну на вугілля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: