«Велюровий» вирок уряду. Український бізнес сам виходить із ізоляції

вірус і гроші
«Велюровий» вирок уряду. Український бізнес сам виходить із ізоляції
Підприємці протестували під Кабміном. Київ, 29 квітня 2020 року
фото з відкритих джерел

Дилему «здоров’я нації чи бізнес» вирішив… депутат Тищенко

Уряд не в змозі утримати карантинний режим в Україні. Тепер йому залишається лише звітувати про «падіння» захворюваності на Covid-19, якого поки що не спостерігається, і зняти примарні обмеження…

29 квітня кілька сотень підприємців – представники дрібного і середнього бізнесу перегородили вулицю Грушевського навпроти будівлі уряду. Заблокувавши за допомогою автомобілів рух, бізнесмени намагалися донести до Кабміну нехитру тезу: блокування їхньої  роботи має закінчитися – причому не 12 травня, як це спланував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, а вже з першого числа. Коли поліція залучила евакуатори, щоб очистити дорогу, між сторонами спалахнув конфлікт – люди блокували проїзд спецтехніки.

Одне з гасел вчорашньої акції

Учасники мітингу вигукували: «Люди без роботи. Дайте нам можливість платити податки!», «Нам немає з чого жити», «Вони [малися на увазі топ-чиновники] зарплату отримують!» «Ніхто не просить подачок –  дайте працювати!», «Якщо епідемія, то нехай всі закриються!».

Один з учасників розповів, що попри обіцянки влади зафіксувати нульову оренду на час карантину, він отримав листа від Фонду держмайна з нагадуванням внести орендний платіж. Особливе обурення викликали параметри карантину, які вибірково торкнулися невеликих компаній, в той час як великий бізнес продовжує функціонувати.

«Велюрова» ганчірка

Кейс з працюючим в розпал карантину рестораном «Велюр», що належить нардепу від «Слуги Народу» Миколі Тищенку – був «червоною ганчіркою» для протестувальників. Нагадаємо, журналісти-розслідувачі, з’ясували: у цьому розкішному закладі харчування під час карантину спокійно збиралися представники влади та просто близькі власникові люди.

Саме «Велюр» і став точкою неповернення в історії українського карантину (Фото: Уніан)Саме «Велюр» і став точкою неповернення в історії українського карантину (Фото: Уніан)

Поясненню одіозного Тищенка, що заклад працював як «штаб» і гості, які перебували там кілька годин, виходили  звідти голодними ніхто не повірив. У свою чергу влада через цю історію втратила можливість посилатися на загрози пандемії і лякати громадян коронавірусом.

Кадрам задоволених людей, що виходять з дорогих машин і зникають за дверима ресторану, продемонстровані журналістами, люди повірили значно швидше, ніж щоденній тривожній інформації МОЗ.

Та й вигляд народних обраниць, що демонструють в парламенті свіжий манікюр і укладку побічно підтверджує: за бажання знайти салон краси, який працює, не складе труднощів.

«Із завтрашнього дня я відкриваю літні тераси низки закладів. Як людина, яка  поважає закон, буду платити по 17 тис грн штрафу. І на відміну від Тищенко дотримуватися норм безпеки всіма доступними способами - маски, дистанція, дезінфекція та гарний настрій. Чекаю в гості всіх і навіть Тищенко », - написав співвласник ресторанів Тарантіно family Дмитро Федотенков.

Скасовувати карантин силою почали і українські фермери. Вони перегородили трасу в Херсонській області на минулих вихідних через заборону роботи продовольчих ринків, де збувалося до 70% їхньої продукції. Швидкопсувні тепличні овочі не можуть чекати, поки пандемія піде на спад. При цьому зараз овочівники формують фінансовий запас і на майбутній сезон, отже, ціна такого простою є дуже висока.

І влада швидко здалася. Що, у принципі, є найгіршим для неї варіантом поведінки із можливих у подібних обставинах.

На вчорашньому засіданні Кабмін дозволив роботу продовольчих ринків.

Правда, до формату їх роботи залишаються питання, оскільки працювати їм чи не працювати одноосібно вирішує чиновник Держспоживслужби, приставлений спостерігати за режимом торгівлі та дотриманням правил. Спокуса зловживати цим впливом дуже велика.

Поганий приклад

У чому ж загроза для «режиму Зеленського» у такому рішенні? Влада, яка наполягала на найжорсткіших заходах ізоляції, сама показує приклад їх недотримання, а у підсумку ще й дала сигнал, що розуміє тільки мову погроз. Це дуже добре засвоїли підприємці з інших, непродовольчих галузей. Друга хвиля протестів підприємців-представників сервісної індустрії (ресторани, салони, барбершопи і т.д.) намічена на 2 травня вже під Офісом президента.

При цьому якщо в столиці дотримується хоч видимість правил, то в регіонах карантин і поготів сприймається як нічого не значуще слово.

Одеса щосили готується до курортного сезону. Вже зараз деякі готелі на Ланжероні нехай в усіченому форматі, але працюють. Навіть  в епіцентрі коронавірусу – Чернівцях – відновили роботу продовольчі ринки, попри запевнення голови ОДА, що цього не станеться. Рішення про дозвіл роботи видав виконком міськради Чернівців після акції протесту місцевих підприємців. Забавно, що мер Чернівців Олексій Каспрук заявив, що таке рішення буде незаконним, і може бути оскаржене, але тим не менш… підписав його.


Чернівці, 27 квітня. Працівники найбільшого Калинівського ринку вимагають відновити роботу продуктових ринків у період карантинуЧернівці, 27 квітня. Працівники найбільшого Калинівського ринку вимагають відновити роботу продуктових ринків у період карантину

Мер Львова Андрій Садовий вкотре демонструє свою унікальну здатність домовлятися з усіма сторонами: він публічно звернувся до уряду з проханням дати можливість місцевим радам самостійно ухвалювати рішення про відновлення роботи майстерень з ремонту годинників, перукарень, магазинів госп- і будтоварів, книжкових, фотосалонів,  квіткових магазинів і іншого дрібного бізнесу. Фраза «інакше відкриємо самі» не звучала,  але висіла в повітрі.

Щоб зберегти залишки престижу, новому уряду, доведеться діяти на випередження і прискорити зняття карантинних обмежень, щоб створити хоч видимість «це ми так вирішили». Швидше за все, офіційний карантин все ж протягне до 12 травня, але за мовчазною згодою на його порушення не будуть звертати уваги.

Низка скандалів, що концентровано звалилися на Офіс Президента і Кабмін змушують їх гасити пожежу рішеннями, які від них вимагає вулиця. Зустріч Зеленським рейсу з партією комерційного вантажу для «Епіцентру», необережна заява Дениса Шмигаля про переговори з ЄС щодо допуску українських сезонних робітників, що породила аналогією з кріпацтвом, реактивне проведення «конкурсів» на топ-посади в Податковій і Митниці, МОЗ, що скаржиться на контрабанду під виглядом гуманітарки – з таким шлейфом досить складно вимагати законослухняності і закликати громадян дотримуватись карантину.

Тим часом навіть офіційна статистика із захворювання на Сovid-19 не дає приводів для оптимізму…

Віталій Кравченко, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: