Висновки НБУ стосовно Приватбанку Коломойський назвав недостовірними

Висновки НБУ стосовно Приватбанку Коломойський назвав недостовірними

Бізнесмен стверджує, що «розслідування компанії Kroll», про яке заявив Нацбанк, не існує

Колишній співвласник націоналізованого Приватбанку Ігор Коломойський вважає, що «розслідування компанії Kroll», яке у січні 2018 року презентував Національний банк України, не існує, а висновки, оприлюднені фінрегулятором є завідомо недостовірною інформацією, яка порочить честь, гідність і ділову репутацію бізнесмена.

Про це йдеться у заяві Ігоря Коломойського, яку направив до редакції «Главкома» адвокат Ігор Барсученко.

«Згідно з інформацією, отриманою від Національного банку України у відповідь на наш запит, результатами розслідування компанії Kroll щодо Приватбанку є лише презентація, оприлюднена на сайті Національного банку України», - повідомляється адвокатом у листі направленим у редакцію.

Також зазначається, що багатомісячне «незалежне розслідування» компанії Kroll втілилось у презентацію обсягом 7 сторінок, оформлену на бланку Національного банку України, а не компанії-виконавця та не підтверджене ані належним чином складеним звітом, ані жодними доказами. Крім того, за результатами такого «незалежного розслідування» ніхто не взяв на себе відповідальності, адже оприлюднений документ не містить підпису будь-якої особи – ні представників Kroll, ні службових осіб Національного банку.

Адвокат екс-співвласника Приватбанку серед іншого посилається на відповідь НБУ (за підписом заступника глави НБУ Катерини Рожкової) на адвокатський запит, в якій констатується, що Нацбанк передав для ГПУ та НАБУ копії презентації розслідування Kroll, яка (презентація) була розміщена на сайті Національного банку.

Також у відповіді НБУ зазначається, що «Національний банк не володіє інформацією щодо передачі ПАТ КБ Приватбанк, компанією Kroll Генеральній прокуратурі, Національному антикорупційному бюро України висновків компанії Kroll «за результатами незалежного розслідування» та будь-яких доказів, що їх підтверджують».

«Якою є усталена практика оформлення результатів роботи компанії Kroll, можна побачити, наприклад, на сайті Національного банку Молдови – це документ, оформлений на бланку компанії Kroll, обсяг якого складає 57 сторінок та який дає змогу визначити виконавця звіту – компанію Kroll та зроблений її обсяг робіт. Таким чином, не існує «незалежного розслідування компанії Kroll», а висновки, оприлюднені Національним банком України, є завідомо недостовірною інформацією, яка порочить честь, гідність і ділову репутацію І.В. Коломойського, у зв’язку з чим ним вживаються заходи щодо судового захисту», - йдеться в заяві Коломойського.

В листі також зазначається, що згідно з повідомленнями засобів масової інформації вартість послуг компанії Kroll Associates U.K. Limited («Kroll») становить щонайменше 3,4 млн євро (що є еквівалентом майже 100 млн грн).

«Тобто, українським платникам податків анонімна презентація із «результатами незалежного розслідування» коштувала майже 15 млн грн за одну сторінку, що свідчить про «ефективність» втрачання коштів Національним банком України», - підсумовує бізнесмен. 

Нагадаємо, Національний банк України 16 січня оприлюднив результати незалежного розслідування компанії Kroll, у яких стверджувалося, що Приватбанк був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: