Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства назвав приклади політичного тиску на НКРЕКП

Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства назвав приклади політичного тиску на НКРЕКП

НКРЕКП звернулася до Європейського енергоспівтовариства з пропозицією провести незалежний аудит діяльності регулятора у липні минулого року

У звіті Європейського енергоспівтовариства, який проводив аудит діяльності Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, оприлюднені конкретні випадки тиску на НКРЕКП. Зокрема, результативними спробами вплинути на НКРЕКП названі:

• Скасування рішення № 348 про встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу в точках входу і виходу з системи «Укртрансгазу» і нову методологію розрахунку тарифів на послуги збуту природного газу (на вимогу прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана).

• Скасування рішення рішення № 148, який стверджує вартість нестандартного підключення електричних установок до мережі на 2017 рік, що передбачало підвищення тарифу на підключення до енергомережі (після маніфестації Радикальної партії і відмови газети «Урядовий кур'єр» опублікувати рішення).

• Блокування рішення № 972, яким вводилося регламентування регульованої бази активів для обленерго (RAB-регулювання). Експерти відзначають, що незважаючи на те, що рішення прийнято ще 27 липня 2017 року, урядова газета «Урядовий кур'єр» до цих пір його не оприлюднила, відповідно, воно не вступило в силу.

• Розслідування Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) можливих зловживань службовими повноваженнями з боку посадових осіб НКРЕКП в процесі прийняття формули Роттердам +. Крім того, відзначається розслідування Антимонопольного комітету України (АМКУ), який аналізує, чи створює на практиці формула Роттердам + переваги для одних бізнес-груп на шкоду інших.

«Вищезазначені факти необхідно розглядати як неприкрите політичне втручання в незалежність Комісії та автономне прийняття нею рішень», - вказується в звіті.

Як повідомлялося, НКРЕКП звернулася до Європейського Енергоспівтовариства 11 липня 2017 року з пропозицією провести незалежний аудит діяльності регулятора. Україна є членом Європейського Енергоспівтовариства з 2011 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: