Крим – це Росія? Україна карає пенсіонерів, які тікають з окупованого півострова

Крим – це Росія? Україна карає пенсіонерів, які тікають з окупованого півострова

Росіяни тепер дорікають кримським пенсіонерам зниженням свого рівня життя. В Україні кримчан, які спочатку повірили обіцянкам Путін, теж не чекають…

Переїхав з окупованого Криму - без пенсії вже 10 місяців

Пенсіонери, які втекли з окупованого Криму, не отримують пенсію місяцями. Про таку проблему  повідомили читачі «Главкому».

Пенсійний фонд підтверджує, що на сьомому році війни відновлює виплати лише після отримання «пенсійних справ»… з Росії.  Детальніше про це йдеться у матеріалі «Отримаєте гроші після смерті». Держава жорстоко карає пенсіонерів, які змінили адресу».

«Василь Савчук переїхав з Криму до Києва у травні 2019-го. Одразу оформив довідку переселенця. У Пенсійному фонді заявили, що документи, необхідні для початку нарахування пенсії, «йтимуть пів року» (справа має надійти з «московського архіву»). Чоловік чекає пенсію вже майже рік», - наголошується у матеріалі.

Василь Савчук чекає пенсію вже майже рікВасиль Савчук чекає пенсію вже майже рік

Савчук вже ходив до головного відділення Пенсійного фонду, Мінсоцполітики, був і в Офісі президента - відповідь всюди одна: «Немає документів. Коли вони прийдуть, тоді і почнуться виплати».

У Пенсійному фонді на запит «Главкома» повідомили, що Кабмін досі не схвалив порядок, на умовах якого пенсіонери-переселенці могли б отримати «затримані» пенсії.

«Згідно з пунктом 1 постанови 637 (від 2014 р. - Ред.) суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та будуть виплачуватись на умовах окремого порядку, після прийняття цього порядку Кабінетом Міністрів», - йдеться у відповіді фонду.

Щодо переселенців-кримчан Пенсійний фонд підтвердив, що відновлює їм виплати лише після отримання «пенсійних справ»… з Росії, а це може тривати місяцями.

Юристи громадської організації «Донбас SOS» рекомендують тим переселенцям, хто зіткнеться з відмовами в призначенні або відновленні пенсійних виплат, брати письмову відмову від начальника відділення Пенсійного фонду (обов'язково із зазначенням підстав відмови) і подавати на нього заяву в поліцію за ст. 175 Кримінального кодексу України (Невиплата заробітної плати, стипендії чи інших установлених законом виплат). А також писати звернення до Комітету з прав людини Верховної Ради і президента України.

Читайте більше:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: