Закарпаття: жінка сплатила 200 тис. грн за несанкціонований відбір газу

Закарпаття: жінка сплатила 200 тис. грн за несанкціонований відбір газу
Крадіжку газу здійснювала мешканка села Теребля, що на Тячівщині

«Самовільне втручання у роботу системи газопостачання – особливо небезпечне», – технічний директор АТ «Закарпатгаз»

За 10 місяців поточного року спеціалістами АТ «Закарпатгаз» виявлено майже 700 випадків крадіжок природного газу на загальну суму понад 3 млн грн. Це на 5% (31 випадок) більше, ніж за аналогічний період минулого року. Станом на початок листопада порушники уже відшкодували збитки і сплатили суму у розмірі 2,4 млн грн.

Переважна більшість порушень, а саме 545 випадки, здійснено побутовими споживачами, тобто населенням, а 142 – непобутовими. Найпоширеніші з них – несанкціоноване відновлення газоспоживання. Також фіксуються випадки незаконних врізок у газопроводи та втручання в роботу лічильників обліку газу. Виявляючи такі факти, спеціалісти діють відповідно до інструкцій.

Суми таких крадіжок дуже різняться: борги та штрафи деяких споживачів сягають десятків, а то й сотень тисяч гривень. Так, до прикладу, у січні цього року фахівці АТ «Закарпатгаз» знайшли несанкціонований газопровід у селі Теребля, що на Тячівщині. Споживачці, що здійснювала крадіжку, довелося сплатити майже 200 тис. грн.

«Деякі споживачі навіть після припинення газопостачання намагаються незаконно користуватися газом. По-перше, такі дії тягнуть за собою серйозні штрафи та відповідальність перед законом. По-друге, самовільне втручання у роботу системи газопостачання – особливо небезпечне. Такі дії можуть призвести до ситуацій із летальними наслідками», – прокоментував технічний директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар.

За словами технічного директора, після виявлення протиправних дій з боку споживачів спеціалісти підприємства складають акт про порушення, припиняють постачання газу і передають матеріали на розгляд відповідної комісії. Комісія визначає суму завданих товариству збитків, а якщо споживач відмовляється її сплачувати, — справу передають до суду.

На підприємстві зазначають, що про факти несанкціонованого відбору газу можна повідомляти за номером гарячої лінії 067-817-85-22 або ж листом на адресу [email protected] . Це дасть змогу виявити порушника і припинити практику, коли за нечесну поведінку одних у підсумку розраховуються інші споживачі. Адже при незаконному відборі газу із системи та за відсутності сплати за нього, збільшується вартість виробничо-технологічних витрат підприємства, що напряму впливає на тариф на послугу з розподілу. Повідомлення на гарячу лінію приймаються також анонімно.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: