Покрова без погромів. Толерантні націоналісти пройшлись Києвом (фоторепортаж)

тема дня
Покрова без погромів. Толерантні націоналісти пройшлись Києвом (фоторепортаж)

Масові акції 17 жовтня – наступне випробовування для столиці

На свято Покрови та день створення УПА націоналісти традиційно провели факельну ходу вулицями столиці. Цього року вона стала своєрідним прологом до протестних акцій під Верховною Радою 17 жовтня, в яких планують взяти участь дві з трьох партій, які брали участь у марші. «Правий сектор» заздалегідь оголосив, що навряд чи стане на одному майданчику з силами, які активно підтримують права секс-меншин. А от для «Свободи» та «Національного корпусу» це питання не таке принципове. Власне ще в 2015-му році це тріо підписало маніфест про своєрідну співпрацю – про об’єднання в єдину політичну силу мова поки не йде, але на Покрову ці сили провели спільну акцію. Причому ніяких погромів офісів проросіського руху Віктора Медведчука чи російських «доньок» «Сбербанку», що іноді дозволяють собі радикали, не планувалось. «Для нас це – свято, ніхто не буде сьогодні таким займатись», – запевнив «Главком» «свободівець» Юрій Левченко – один з героїв останніх днів, який ледь не в одиночку намагався зірвати голосування за продовження закону про «особливий статус» Донбасу. До того ж свято було особливим – УПА виповнилося би сьогодні 75 років.

Щоправда лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький, який провів сьогодні зранку з’їзд, запевнив, що партія має намір відновити акції з блокування російського бізнесу в Україні. Про такі наміри було заявлено ще влітку, але досі складається «чорний список» компаній, які мають вороже коріння.

Традиційно в цей день націоналісти збираються біля пам’ятника Шевченку, а от кінцева мета ходи змінюється. Цього разу колона планувала пройти Хрещатиком, спуститись на Поділ і завершити ходу на Контрактовій площі, де вже була встановлена сцена для традиційного концерту з виконанням повстанських пісень групою «Кому вниз». Збір під пам’ятником був запланований на четверту після полудня, але початок віче затягувався через проблеми зі звуковою апаратурою. Власне, повністю їх вирішити не вдалося, і виступи ораторів часто переривались натужними хрипами колонок.

На віче з’явились колишні урядовці від «Свободи» Олександр Сич та Андрій Мохник, діючі депутати-мажоритарники та якось підзабуті скандальні екс-нардепи Ігор Мірошниченко (він був ведучим заходу) та Ірина Фаріон. Ну і, звісно, дещо стомлений лідер Олег Тягнибок, який виголосивпромову: «Цей день змушує пригадати всіх, хто поклав життя за Українську державу. І коли ми згадуємо вояків, які захищають зараз нашу державу від московської навали, розуміємо: не один із них надихався в боротьбі подвигом вояків УПА». Тягнибок розкритикував «мадярів», які протестують проти нового закону про освіту, та президента Чехії Земана, що пропонує продати Крим Росії, та закликав президента Порошенка повернути звання героїв України Степану Бандері і Роману Шухевичу. Білецький, переміщення якого щільно супроводжує хвостик соратників, заявив, що щасливий «показати замість розбрату єдність».

Протягом віче його учасники готувались до наступу темряви – розклали рядами факели, поруч з якими стояли каністри з керосином. Не обійшлось без невеличкої провокації – один з учасників віче в натовпі почав «зігувати», але його оперативно затримали.

Хід рушив ближче до шостої години з лідерами трьох партій на чолі. Дещо попереду своєю колоною йшла поліція, в тому числі, кінна. Спустившись на Хрещатик, марш зробив невелику паузу, а потім рушив далі. Гасла, якими заводили натовп, були традиційними – «Не відступати і не здаватись!», «Слава нації – смерть ворогам!», «Україна понад усе!», «мушкетерське» «Один за всіх – і всі за одного». Вже на Хрещатику почали підривати петарди та запалювати перші факели.

Коли колона дісталась Майдану, був зроблений черговий «привал». Тут відбувались свої заходи щодо вшанування загиблих героїв, але Білецький змусив вимкнути «офіційну» музику і була оголошена хвилина мовчання у пам'ять героїв Майдану та АТО.  На Поділ хода спустилась без ексцесів, якщо не вважати таким сюрприз, що частина вулиці Сагайдачного давно закрита для руху автомобілів, тож довелось залишити на півдорозі автомобіль, з якого усю процесію лунала музика. Проте концерт з повстанськими піснями компенсував цю незручність. Організатори заявили, що в ході взяли участь близько 20 тисяч учасників. У МВС кажуть про близько 10 тисяч чоловік і підкреслюють відсутність порушень.

Тепер вся увага до 17 жовтня, коли націоналісти, окрім святкувань, намагатимуться оголосити вимоги владі. Тоді і стане зрозуміло, наскільки серйозними були грізні гасла «Реформаторів – на палю!», «Авакова собаку – на гілляку», «Порошенко, Янукович, ваші нари будуть поруч» і тому подібні. 

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: