Аваков пояснив послові Італії «абсурдність» звинувачень щодо нацгвардійця Маркова

 Аваков пояснив послові Італії «абсурдність» звинувачень щодо нацгвардійця Маркова
Арсен Аваков (на фото) каже, що бійця не залишать без захисту

МВС і МЗС взаємодіють із компетентними органами Італії задля зняття обвинувачень щодо Маркова

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що на зустрічі з послом Італії в Україні «предметно пояснив абсурдність звинувачень», висунених в Італії на адресу українського нацгвардійця, громадянина Італії і України Віталія Маркова. «Не залишимо без захисту нашого солдата!» – заявив він.

Як написав міністр у фейсбуці, на зустрічі з послом Давідом Ла Чечілія він стверджував, що боєць не може бути причетним до загибелі громадянина Італії, фоторепортера Андреа Роккеллі 2014 року, в чому його звинувачують.

«Ми готові надати судові всі наявні документи в цій справі і забезпечити участь у засіданні свідків із боку України», – додав Аваков.

Він детально виклав українську позицію щодо обставин, за яких 25 травня 2014 року неподалік окупованого на той час Слов’янська, на непідконтрольній Києву території внаслідок мінометного обстрілу загинули Андреа Роккеллі і його перекладач, громадянин Росії Андрій Миронов, а громадянин Франції, журналіст Вільям Роґелон був поранений разом із українцем, водієм авта, в якому всі вони їхали. Міністр, зокрема, нагадав, що, за даними слідства, іноземці прибули на територію України без належного оформлення перетину кордону і не оформлювали в СБУ акредитацію для ведення журналістської діяльності в зоні антитерористичної операції. Також, за даними слідства, потерпілі загинули чи були поранені внаслідок мінометного обстрілу; при цьому у підрозділів Національної гвардії України, в тому числі і в тому, в якому служив боєць Віталій Марків, на горі Карачун біля Слов’янська, в той час мінометів на озброєнні взагалі не було. За словами Авакова, слідство встановило, що Марків із його підрозділом мали лише стрілецьку зброю і не могли здійснити мінометного обстрілу.

«МВС і МЗС України взаємодіють із компетентними органами Італії задля швидкого і справедливого вирішення ситуації, що виникла, і зняття несправедливих обвинувачень щодо Віталія Маркова», – запевнив Аваков.

Напередодні українські консули відвідали в італійській в’язниці Марківа. Також італійський суд переніс на середу обрання запобіжного заходу для українця Віталія Марківа, затриманого в Болоньї 1 липня. 

Боєць Національної гвардії, який приїхав у відпустку до матері, був заарештований на шість днів, і вчора мало відбутися перше судове засідання у його справі.

Місцеві слідчі підозрюють, що Марків причетний до загибелі італійського фотографа Андреа Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. 2014-го під Слов'янськом вони потрапили під обстріл.  Генеральна прокуратура України та Національна гвардія переконують, що стріляли бойовики, а українські підрозділи до загибелі фотографа не причетні.

«Батальйон імені Кульчицького (де служить Марків) не мав на своєму озброєнні мінометів. Я можу підтвердити це документально. Тому саме він і бійці батальйону ніяк не могли заподіяти шкоду або вбити громадян Італії та Росії», - переконує нардеп, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Раніше стало відомо, що затриманий в Італії український військовий Марків має подвійне громадянство.

Національна гвардія України занепокоєна арештом заступника командира взводу батальйону оперативного призначення імені Сергія Кульчицького старшого сержанта Віталія Марківа.

Генеральне консульство України в Мілані звернулося до суду м. Павіа (Італія) з клопотанням забезпечити можливість консульській посадовій особі найближчим часом відвідати Марківа в закладі утримання та бути присутнім на судовому засіданні 4 липня 2017 у його справі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: