Наступного року українські жінки вперше на цілий рік поїдуть в Антарктиду

Наступного року українські жінки вперше на цілий рік поїдуть в Антарктиду
У перших полярних експедиціях незалежної України - у 90-тих роках минулого сторіччя - жінки брали участь

«Рішення не брати жінок у наступні експедиції приймалося, виходячи з абсурдних міркувань», - каже Євген Дикий

Виконувач обов’язків директора Антарктичного центру, кандидат біологічних наук Євген Дикий говорить, що протягом останніх 20 років Антарктида була закрита для українок. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами науковця, в перших полярних експедиціях на станцію «Академік Вернадський» - у 90-тих роках минулого сторіччя - жінки брали участь. «Наприклад, у 1997 році на зимівлю у складі команди з дев’яти осіб відправили чотирьох жінок», - говорить Дикий. І зазначає, що серйозних причин забороняти жінкам працювати в Антарктиді насправді не було.

«Наскільки я розумію, рішення не брати жінок у наступні експедиції приймалося, виходячи з абсурдних міркувань», - каже Дикий. За словами полярника, частина чоловіків тоді скаржились на те, що їх нібито в Антарктиду дружини не пустять, якщо на станції будуть інші жінки.

Проте, за словами науковця, ніхто навіть не подумав, що це були особисті проблеми тих чоловіків, що скаржилися. «Логіка приблизно така, за якою мусульманок змушують носити чадру, щоб нібито ті своїм виглядом не спокушали чоловіків», - зазначає Євген Дикий.

«Навіть деякі лікарі дозволяли собі стверджувати, що організм жінки не пристосований до умов Антарктики», - зазначає науковець. І наводить приклад американської станції «Палмер», де такі ж погодні умови, як і на українській станції  «Академік Вернадський», проте там половина команди – жінки.

Дикий також нагадав, що директором полярних програм Національного наукового фонду США є Келлі Фолкнер, яка протягом п’яти років була начальником на американській антарктичній станції «Амундсен-Скотт», що розташована безпосередньо па Південному полюсі. «І це не м’які умови, як на станції «Академік Вернадський», а це - 80 градусів взимку», - наголошує науковець.

Євген Дикий зазначив, що в Україні заборона працювати жінкам в Антарктиді була хоч і неофіційною, проте дуже жорсткою. «Тому за останні 20 років жінки пробивалися в Антарктиду два чи три рази лише на короткий період антарктичного літа, бо заявки на зимівлю навіть не розглядали», - говорить Дикий.

Як відзначає науковець, до складу цьогорічної 23-ї експедиції, що перебуває в Антарктиді з березня 2018 року, входять лише чоловіки, бо формувалася він ще до зміни керівництва Центру. «Але вже у складі сезонної експедиції цього року встигла попрацювати біолог Оксана Савенко. Результатом її праці став спільний українсько-американський проект із вивчення генетики антарктичних китів та тюленів», - розповів Дикий. Полярник відмічає, що цього року з 116 заявок на зимівлю 20% -  жіночі. «І я гадаю, що приблизно десь в цій пропорції будуть розподілені місця в 24-й експедиції. А у сезонну експедицію, сподіваюсь, досягнемо приблизного гендерного паритету», - стверджує Дикий.

«Заборона для жінок працювати в Антарктиді існує ще хіба у Білорусі», - говорить науковець. Адже, за словами полярника, навіть у мусульманській Туреччині керівником антарктичної експедиції є жінка Бурджу Озсой.

Дикий говорить, що існує байка, ніби табу для роботи жінок в Антарктиді ввели німці, бо «у 1991 році німецька станція відправила у експедицію жінок, які «поламали усю інфраструктуру». «Проте жодної інформації про цю історію у німецьких джерелах нема», - стверджує полярник.

«Насправді рік на станції в Антарктиді можна порівняти з роком на Сході – адже на фронті кожен 10-й боєць ЗСУ – дівчина (Євген Дикий воював на Донбасі у складі добровольчого батальйону «Айдар», - «Главком»). Тобто на війну жінок брати можна, а в курортних умовах станції «Академік Вернадський» вони будуть створювати проблеми?», - запитує Дикий. Він запевняє, що для жінок, які виявлять бажання наступного року відправитись до Антарктиди на зимівлю, будуть такі ж самі правила відбору, що і для чоловіків. «Ми створюємо дійсно рівні умови, і поблажок жінкам не буде», - запевняє Дикий.

Більше читайте:  Євген Дикий: Вперше за 20 років українські жінки вирушать у полярну експедицію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: