До Антикорупційного суду хоче потрапити соратник одіозного нардепа Третьякова

 До Антикорупційного суду хоче потрапити соратник одіозного нардепа Третьякова
Сергій Репецький

Сергій Репецький – один з найстатусніших кандидатів

Нинішній заступник прокурора Києва Сергій Репецький – один з найстатусніших кандидатів серед 240 претендентів на посади в новостворюваному Антикорупційному суді. Про це пише «Главком» у матеріалі про тих, хто розраховує вибороти посади в новому органі.

Зокрема, з’ясувалося, що Репецький раніше працював адвокатом та юрисконсультом ТОВ «Атек-Сервіс», бенефіціарами якого є Оксана Каретко та Алла Третьякова – дружина одіозного нардепа від Блоку Порошенка Олександра Третьякова (голова Комітету ВРУ у справах ветеранів. Один з «любих друзів» Віктора Ющенка, – ред.)

Тоді як Оксана Каретко одружена з Володимиром Каретком – головою Святошинської райдержадміністрації, який був однокласником та діловим партнером Третьякова. Нині Каретко очолює Святошинський район столиці, де розміщується 219-й виборчий округ, на якому обирався Третьяков. На парламентських виборах 2014 року Репецький від віртуальної партії «Зелена планета» очолював окружну виборчу комісію цього ж округу. І так сталося, що мажоритарні вибори на цьому окрузі виграв саме його шеф.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня. Його ухвалення домагалися від України західні партнери. Це було однією з умов продовження співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом. 21 червня Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду.

Вищий антикорупційний суд є судом зі всеукраїнською юрисдикцією, що створюється з метою розгляду окремих категорій справ. Цей суд діятиме у новій системі боротьби з корупцією разом з Національним антикорупційним бюро, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Державним бюро розслідувань. Суд займатиметься виключно справами топ-корупції, які розслідує НАБУ. Районні суди взагалі не братимуть участь у розгляді таких справ

Антикорупційний суд діятиме, як суд першої інстанції. Апеляції розглядатиме повністю відокремлена Апеляційна палата цього ж суду.

Касаційною інстанцією є  Верховний суд, проте окремого добору антикорупційних суддів для Верховного суду не відбуватиметься.

Судді цього Антикорупційного суду призначаються лише на підставі результатів відкритого конкурсу.

Вища кваліфікаційна комісія суддів вже завершила прийом документів від кандидатів на посади суддів новостворюваного Антикорупційного суду та його Апеляційної палати.

Наразі 240 кандидатів хочуть працювати в Антикорупційному суді, ще 103 боротимуться за посади в Апеляційній палаті. Загальна кількість вакансій в новому суді – 39, з них 12 працюватимуть в апеляції. Деяких з кандидатів комісія вже відбракувала.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: