3-4 вересня у Києві відбудеться перший фестиваль соціальних театрів

3-4 вересня у Києві відбудеться перший фестиваль соціальних театрів

Участь у фестивалі візьмуть сім колективів з України та Росії

У Києві 3-го та 4 вересня в приміщенні PostPlayТеатру (Нижньоюрківська, 31) відбудеться перший фестиваль соціальних театрів. Вхід для глядачів вільний. Про це розповіли організатори та учасники фестивалю під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».
Особливість заходу полягає в тому, що фестиваль на соціальну тематику відбуватиметься вперше. Участь у ньому візьмуть сім колективів з України та Росії.
«Перформанси та постановки готуватимуть не лише професійні актори та режисери, а й аматори, які безпосередньо брали участь у збройному конфлікті на сході України, були свідками та жертвами конфлікту. Мета нашого фестивалю – стати на шлях діалогу між українським та російським суспільством», – розповідає координаторка фестивалю «Роздоріжжя».
«Адже надзавдання фестивалю – щоб перформанси та постановки змусили глядача вийти за межі комфорту. Інколи буде дуже відверто і незручно», – говорить Галина Джикаєва, акторка PostPlayТеатру, виконавиця ролі у моно-виставі «Ополченці».
Участь у фестивалі візьмуть також гості з Росії, зокрема, група «Родіна». Ця творча група утворилася в Петербурзі в 2013 році. Основні напрями роботи: перформативне соціальне мистецтво, польові та експериментальні дослідження патріотизму, мов та інститутів влади.
«Ми повинні усіх задіяти на цьому фестивалі, навіть тих росіян, які так чи інакше підтримують Україну. Вони всі підтримували мене, коли я перебував у в’язниці і хворів», – зауважив активіст, кримчанин, колишній політв’язень РФ Геннадій Афанасьєв.
Соціальні театри відрізняються за своїм змістом від класичного розуміння театру. «Під час плейбек-перформансу кожен глядач має можливість розповісти свою історію з життя, поділитися почуттями, хвилюванням, спогадом з дитинства, сном, мрією, складністю вибору, очікуванням якоїсь події. Одна історія породжує наступні. Так створюється діалог між глядачами і знаходиться те, що є спільним, схожим у тих, хто прийшов на перформанс. Відштовхуючись від особистої історії, ми можемо побачити, які ж соціальні правила, традиції, установки впливають на нас у повсякденному житті», - резюмувала акторка та кондактор (ведуча) Київського плейбек-театру «Отражение» Наталія Вайнілович.

Інформаційний партнер фестивалю – «Главком».

Переглянути запис прес-конференції можна тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: