40 країн поклали відповідальність на Росію за збитий дрон ОБСЄ

40 країн поклали відповідальність на Росію за збитий дрон ОБСЄ
Під час спостереження за колоною вантажівок поблизу кордону з РФ зник безпілотник місії ОБСЄ

Від Росії вимагають пояснень через збитий на Донбасі дрон ОБСЄ

Росія та підтримувані нею збройні формування відповідальні за знищення безпілотника СММ ОБСЄ 27 жовтня біля кордону з Росією.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва у галузі безпеки у Відні.

«Факти свідчать, що РФ та збройні формування, які вона підтримує, несуть відповідальність за інцидент, і потребується пояснення з боку Російської Федерації», - заявили у ЄС.

«Будь-яке втручання проти технічного обладнання СММ ОБСЄ йде всупереч букві та духу Мінських домовленостей.

Ті, хто відповідальні за будь-яке навмисне пошкодження, знищення чи втрату безпілотників СММ та іншого обладнання, повинні понести відповідальність, як політичну, так і фінансову», - наголосили під час Форуму ОБСЄ.

У своїй попередній оцінці СММ дійшла висновку, що найбільш ймовірною причиною падіння є вплив на БПЛА і що 8 людей чули вибух у тому районі в момент інциденту.

Крім того, падіння БПЛА відбулося незабаром після виявлення зенітно-ракетного комплексу 9К33 «Оса» та чергового конвою з 7 вантажівок, які рухалися дорогою біля кордону з РФ, де немає пунктів пропуску.

До заяви приєднались 28 країн-членів ЄС, Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія та Албанія - кандидати на вступ.

Крім цього, документ підтримали країни Європейської асоціації вільної торгівлі Ісландія, Норвегія і Ліхтенштейн, країни-члени Європейської економічної зони, а також Україна, Молдова, Грузія, Андорра і Сан-Марино.

Як повідомлялося, 27 жовтня, о 01:18, при здійсненні польоту над районом поблизу н.п. Калинове (ОРДО) дрон СММ дальнього радіуса дії виявив зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса») та автоцистерну для пального східніше н.п. Нижньокринське (ОРДО, 66 км на схід від Донецька). 01:36 безпілотник виявив колону у складі 7 вантажівок на ґрунтовій дорозі поблизу кордону з РФ, де відсутні пункти пропуску через кордон. Після цього БПЛА скерували на південь у напрямку Нижньокринського для продовження спостереження за колоною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: