Адвокат у справі Карпюка і Клиха пояснила, на що зроблено ставку під час апеляції у Верховному суді РФ

Адвокат у справі Карпюка і Клиха пояснила, на що зроблено ставку під час апеляції у Верховному суді РФ
Станіслав Клих і Микола Карпюк

Захист українців не може спрогнозувати рішення російського Верховного суду

Марина Дубровіна, адвокат Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, в інтерв’ю «Главкому» розповіла, чи можна прогнозувати результати апеляції і що саме може вплинути на рішення Верховного суду.

«Не можна прогнозувати. Вплинути можуть на скасування або зміну вироку порушення Кримінально-процесуального кодексу (КПК), яких (з боку сторони обвинувачення) дуже багато було. Усі вони виписані в наших апеляційних скаргах. Наскільки до них дослухається Верховний суд, важко зараз говорити», – заявила вона.

Як раніше повідомляв «Главком», Дубровіна також розповіла, що вона та її колеги неодноразово просили Арсенія Яценюка дати свідчення у письмовому вигляді щодо справи Клиха та Карпюка. Однак колишній український прем’єр досі не виходив на зв'язок із захистом українців.

Нагадаємо, сьогодні, 26 жовтня, Верховний суд Росії розглядає апеляцію у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, засуджених відповідно до 20 і 22 з половиною років ув’язнення за «злочини під час чеченської війни». За версією обвинувачення, українці брали участь у збройному конфлікті на боці бойовиків, які чинили опір російським військовим. Проте обидва засуджених заперечують свою провину, а правозахисний центр «Меморіал» вважає хлопців політичними в’язнями

Впродовж розгляду справи, яка тягнеться з березня 2014 року, від російських високопосадовців лунали різноманітні абсурдні обвинувачення. Так, зокрема, голова слідчого комітету РФ Юрій Бастрикін заявляв, що засуджені входили до УНА-УНСО і воювали в Чечні разом з колишнім прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Проте жодних доказів цього так і не було оприлюднено, хіба що окрім зізнань Станіслава Клиха, здобутих, як стверджують його захисники, за допомогою тортур. Саме вони, ймовірно, вплинули на психічне здоров’я Станіслава. Під час одного з останніх засідань він несподівано для захисту заявив про відмову від послуг адвоката Марини Дубровіної у ще одній справі, порушеній проти нього за образу суду. Проте колеги Дубровіної із захисту, адвокати Докка Іцлаєв та Ілля Новіков, аби не допустити призначення державного адвоката, швидко втрутилися у ситуацію, відвідали Карпюка і Клиха у СІЗО і отримали від них підписи на право єдиного захисту для всіх адвокатів.

Як повідомляв «Главком», сьогодні нардеп Надія Савченко прилетіла до Москви на суд над Клихом і Карпюком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: