Захисники Фірташа вимагають від американської прокуратури зняти звинувачення проти олігарха

Захисники Фірташа вимагають від американської прокуратури зняти звинувачення проти олігарха
Американські прокурори аргументували запит на екстрадицію Дмитра Фірташа в США звітом в PowerPoint консалтингової фірми McKinsey
Фото obozrevatel.com

Захисник олігарха переконує: Фірташ не збирався нікому давати хабарі

Прокуратура США повинна відмовитися від звинувачення на адресу українського бізнесмена Дмитра Фірташа у справі про хабарі індійським посадовцям після того, як стало відомо, що головним доказом у цій справі є презентація консалтингової компанії McKinsey для компанії Boeing. Про це заявив офіційний представник Дмитра Фірташа Ленні Девіс під час онлайн прес-конференції, яку представник бізнесмена організував у відповідь на матеріал The New York Times щодо Фірташа.

«(Ця презентація) не має жодного стосунку до Фірташа», - підкреслив захисник.

Так, у статті йдеться про те, що американські прокурори аргументували запит на екстрадицію Дмитра Фірташа в США звітом в PowerPoint консалтингової фірми McKinsey для компанії Boeing, який, як стверджує сам Фірташ, він «в очі не бачив».

Як повідомлялось, у матеріалі говориться, що Boeing попросив McKinsey оцінити можливість видобутку титану в Індії для виробництва літака 787 Dreamliner. Виробник розраховував залучити посередника для прискорення бюрократичних процедур - компанію Bothli Trade, яка належить Фірташу.

У цьому звіті, який був складений McKinsey в 2006 році, згадувалося, що план Фірташа полягав у тому числі в тому, щоб «поважати традиційний бюрократичний процес, включаючи використання хабарів». Український олігарх також нібито назвав вісім представників індійської влади, які могли б допомогти Boeing. Їх імена були опубліковані на слайді презентації консалтингової компанії, яка і стала головним доказом американських прокурорів у справі.

Прокурори назвали цей документ «чітким доказом» того, що підприємство Фірташа повідомило Boeing «про план підкупу державних посадових осіб Індії, який вже був на стадії реалізації». Майже через півроку після арешту Фірташа у Відні Boeing заявив, що відмовився від угоди і знайшов інше джерело титану (тобто де-факто хабара ніхто нікому не давав).

Сам Фірташ заперечує, що готовий був платити хабарі, і взагалі мав будь-які стосунки з McKinsey.

Відповідаючи на питання The New York Times, Ден Уебб, один з адвокатів Фірташа, сказав, що його клієнт не має нічого спільного з «створенням або презентацією слайда PowerPoint, що пропонує хабарництво і використовуваного прокурорами США». Він звинуватив прокурорів у брехливому повідомленні австрійським чиновникам, що слайд представляє собою «чіткий доказ» того, що Фірташ стояв за схемою хабарництва, додавши, що «США прокурори ніколи не відмовлялися від свого помилкового заяви».

У статті також наводиться аргументація австрійського судді Кристофа Бауера, який раніше відмовив американцям в екстрадиції Фірташа. Він порахував, що реальні причини інтересу влади США до Фірташа лежать в геополітичній площині, нібито в прагненні американців заарештувати Фірташа з його впливом на екс-президента України Віктора Януковича, яке Вашингтон хотів використовувати.

Нагадаємо, голова групи компаній Group DF Дмитро Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 за запитом американської влади, виданим у 2013 році. Українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США. Фірташ всі звинувачення заперечував і назвав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але потім погодився звільнити його під заставу в 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію.

У грудні 2017 року суд Австрії вирішив переглянути вердикт про екстрадицію Фірташа в США. Тоді ж апеляційний суд Відня відмовив в екстрадиції Фірташа в Іспанію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: