Аудит Нацполіції: «Орлів Авакова» зловили на махінаціях із тендерними закупівлями

Аудит Нацполіції: «Орлів Авакова» зловили на махінаціях із тендерними закупівлями
Фото: Патрульна поліція / Facebook

У Нацполіції використали шпаринки в законі, щоб проводити закупи у скорочений проміжок часу, а торги за участю лише одного учасника

У Національній поліції закупили товарів, робіт і послуг з недотриманням чинного законодавства на 4,7 млн грн. «Главком» проаналізував звіт аудиторів за 2016–2017 роки, де є інформація про це порушення.

З 2016 року в Україні діє закон «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», який спрощує умови для закупівлі товарів і послуг, необхідних для виконання завдань щодо відвернення загроз державній безпеці. Але відсутність вичерпного «оборонного» переліку давала Нацполіції підстави застосовувати норми закону для закупівлі будь-яких товарів і послуг – від озброєння та автомобільної техніки до комп'ютерів. Ці закупки проводились у значно стисліші терміни, ніж відкриті торги.

Зокрема, можливим ставало фактичне проведення торгів за участю лише одного учасника, який за відсутності конкуренції автоматично визначався переможцем. Всього в такий спосіб Нацполіція уклала договори на суму 1,85 млрд грн, що становить три чверті від загальної суми договорів (2,48 млрд грн).

Водночас для учасників процедур закупівель створювалися умови, за яких складно було виконати встановлені замовником вимоги. Наприклад, за умовами конкурсу щодо закупівлі гумових кийків відповідність товару мала бути підтверджена «копією протоколу випробувань, складеного ДНДІ МВС України в 2017 році, за результатами перевірки відповідності запропонованого товару, який вироблено в 2017 році». Вимога щодо надання учасниками торгів цього протоколу та відмова у продовженні терміну подання цінових пропозицій для проведення випробувань, за підрахунками аудиторів, призвели до неекономного використання коштів у сумі 36,5 тис. грн на закупівлю більш дорогих кийків. Загалом органи і підрозділи Нацполіції закупили товарів, робіт і послуг з недотриманням чинного законодавства на 4,7 млн грн.

Але це дрібниця порівняно з Центром обслуговування МВС, який з порушенням умов договорів отримав продукцію на загальну суму 54,3 млн грн, унаслідок чого зменшили кількість продукції і змінили її специфікацію.

Більше читайте в матеріалі Відтік кадрів, побиті авто та махінації із закупівлями. Що показав аудит Нацполіції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: