Без турбін Siemens в окупованому Криму буде знову блекаут - експрет

Без турбін Siemens в окупованому Криму буде знову блекаут - експрет

Експерт зазначив, що компанія Siemens повинна ініціювати проведення технічної експертизи, щоб довести або спростувати, що турбіни належать Siemens чи вони вже видозмінені, як стверджують росіяни

Окупований Крим потенційно забезпечений електроенергією. Але при пікових навантаженнях можливі блек-аути. Для уникнення цього на окупованому півострові потрібно добудувати газові ТЕЦ у Сімферополі та Севастополі. За технічними характеристиками для цього підходять тільки турбіни компанії Siemens. Про це розповів Сергій Дяченко, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів, під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Значення цих турбін для енергоспоживання велике і значуще.

«Будемо змушені користуватися цими цифрами, які дають російські та кримські видання щодо потужностей. На жаль, у нас немає можливостей перевірити ці дані. Вони стверджують, що потужність наразі 1 200 МВт. В принципі цього достатньо, щоб зробити енергозабезпечення Криму. Але слід зазначити, що це потужності або базові, або ті, що передаються по мосту, або це маневрові, тобто переносні дизель-генератори. Ці всі потужності є, а от високоманеврованими потужностями Крим не забезпечений. Про це, зокрема, свідчить і опублікований графік обмеження електроспоживання.

Є графік планових відключень, який говорить про те, що під час пікових навантажень високоманеврових потужностей не вистачає. Для їх покриття необхідно добувати газові ТЄЦ у Сімферополі та Севастополі, для яких і потрібні ці турбіни компанії Siemens. Тому і зрозуміло, чому так наполегливо росіяни намагаються затягнути ці турбіни в Крим. Бо без цих теплоелектроцентралей говорити про нормальне стабільне і надійне електрозабезпечення не можна», - пояснює експерт.

За технічними характеристиками, на ці об’єкти підходять турбіни тільки компанії Siemens.

«Звісно, можна ще «Турбоатом», але ж ніхто на це не піде! Шукали і в Ірані росіяни такі турбіни, але не вдалося, тому тільки Siemens. Але  Siemens не буде обслуговувати ці турбіни. Вони вже зробили таку заяву», - говорить  Дяченко.

Експерт висловив скепсис, що росіяни повернуть турбіни для двох кримських ТЕЦ назад.

Окрім того він зазначив, що компанія Siemens заради збереження своєї репутації, повинна ініціювати проведення технічної експертизи, щоб довести або спростувати, що турбіни належать Siemens чи вони вже видозмінені, як стверджують росіяни.

«Також компанія Siemens може ввести санкції проти росіян, хоча це малоймовірно, бо Siemens непогано заробляє на російському ринку. Більше того, органи ЄС, що відають санкціями, можуть також додати нових санкцій за цей інцидент», - підсумував Дяченко.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: