Безсмертний пропонує ухвалити Конституційний акт

Безсмертний пропонує ухвалити Конституційний акт
Роман Безсмертний пропонує написати нову Конституцію

На думку політика, Україна зараз переживає глибоку інституційну кризу, а держава перебуває на грані законодавчого розпаду

Один із авторів Конституції Роман Безсмертний пропонує написати нову Конституцію. Цей процес має очолити новообраний президент, а ухвалити новий склад парламенту. До появи у легітимний спосіб прийнятої Конституції оголошується перехідний період, що триватиме до 3-х років. А документально закріпити наміри всіх сторін повинен Конституційний акт.

«Тема нової Конституції буде ключовою на президентських перегонах і сьогодні пролунала уже ціла низка заяв про необхідність внесення змін до Основного закону. Але нам не потрібна Конституція Сидоренка чи Іваненка. Конституційний процес не терпить художньої самодіяльності. Конституцію мають написати професіонали. Час аматорства минув», – заявив майбутній кандидат у президенти Роман Безсмертний на презентації «Відродження Конституції – збереження суверенітету», що відбулась сьогодні у «Софії Київській».

На його думку, Україна зараз переживає глибоку інституційну кризу, а держава перебуває на грані законодавчого розпаду. І якщо хтось «дає на неї просту відповідь – це популізм, явище небезпечне і шкідливе». «Акцентую увагу на цьому саме сьогодні, 16 липня, в День проголошення Декларації про державний суверенітет України. Бо відродження Конституції  – це збереження суверенітету», - сказав він.

Безсмертний переконаний, що шлях до процвітаючої України лежить через перезаснування держави, де прийняття Конституції має бути легітимним. 

«Для продовження розмови про новий Основний закон, ми маємо чітко зафіксувати: 2019 року Україна обирає президента і Верховну Раду України. Відштовхуючись від цього, ми і повинні розпочати дискусію про іншу за своєю суттю державу, а значить іншу за своїм духом Конституцію. в ній головною цінністю має стати людина», - зауважив він.

Один із авторів Конституції підкреслив, що політичне і правове невігластво призвели до того, що Конституція України перебуває у напівмертвому стані.

«22 роки політики крутили Основним законом, як циган сонцем, підлаштовуючи його то під одні, то під інші індивідуальні потреби. Розширення і звуження владних повноважень відкинуло на другий план основне завдання Конституції. Вона має відповідати потребам суспільства, людини, а не чергового Глави держави», - переконаний політик.

При цьому Безсмертний вважає, що існуюча інституційна криза стала загрожувати українській державності. «Перманентні конфлікти між новими і старими органами влади виходять за межі здорового глузду. Адміністративна рівновага давно зруйнована. Держава функціонує у умовах дуалізму влади», - сказав він.

За його словами, політичне і правове невігластво знищує Конституцію. Сьогодні всі наявні пропозиції щодо можливих змін суперечать самій Конституції, «є нелегітимними і юридично нікчемними».

«Ми маємо чітко розуміти механізм ухвалення нової Конституції. Перед нами стоїть непросте завдання. Рухатися вперед в умовах внутрішніх і зовнішніх викликів. Рухатися вперед в умовах війни. Іншого шляху об’єктивно немає», - зазначив він.

Безсмертний пропонує за таких умов новому парламенту ухвалити Конституційний акт, а далі визначити перехідний період (до 3-х років) протягом якого напрацювати проект нового Основного закону. Конституційний акт покладатиме зобов’язання на президента організувати і провести конституційний процес. Бо тільки Глава держави як Гарант дотримання Конституції може стати «архітектором такого важливого будівництва». А обов’язок парламенту полягатиме в ухвалені нової Конституції у визначені терміни.

«Нам потрібна правова рамка і плідна робота спільної комісії у трикутнику президент – парламент – громадськість. Без цього нічого не вийде. Кажу про це як учасник роботи над Конституційною угодою 1995 року та Конституцією 96-го. Тільки чіткі правила та зобов’язання дадуть нам позитивний результат», - сказав він.

Безсмертний також повідомив, що готовий взяти на себе «цю відповідальність», створює робочу групу на чолі з Володимиром Шаповалом. До кінця року проект Конституційного акту буде винесений на загальне обговорення.

Присутній на заході суддя Конституційного суду (1995-2005) Володимир Шаповал зазначив наступне: «Прийняття нової Конституції має відбуватися у легальний спосіб». За його словами, 22 лютого 2014 року похапцем, в один день, без обговорення, з порушенням процедури були проголосовані нібито 300 голосами зміни до Конституції. Але реально в залі були присутні 220-230 парламентарів. «Я своєю юридичною шкірою відчуваю, що ми нині маємо текст, прийнятий у сумнівний спосіб», - додав він.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: