Bild: Путін шантажує Україну на 2,3 млрд євро

Bild: Путін шантажує Україну на 2,3 млрд євро
Фото: сайт Кремля

Росія хоче поступок щодо рішення Стокгольмського арбітражу, щоб продовжити транзит газу через Україну після 2019 року

Німецький таблоїд Bild повідомив, які непублічні вимоги щодо подальшого транзиту газа через Україну озвучив президент РФ німецькій стороні.

За даними уряду ФРН, в серпні минулого року російський президент Володимир Путін пообіцяв німецькому канцлеру Ангелі Меркель не припиняти транзит газу через Україну паралельно з експлуатацією Nord Stream 2. Bild отримав конфіденційний документ МЗС ФРН (з позначкою «таємно - тільки для службового користування»), який розвіює оптимізм стосовно заяви Путіна.

Видання пише, що в цьому документі йдеться, що «Росія назвала три попередні умови для продовження транзиту газу через Україну:

- коригування колишнього договору на транзит газу від 2009 року;

- поступки України щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду;

- припинення Україною спроб стягнути належні їй згідно з рішенням суду гроші в третіх країнах.

У березні 2018 року Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав російський державний концерн «Газпром» виплатити українському державному концерну «Нафтогаз» компенсацію за недостатні обсяги транзиту газу в розмірі 2,3 млрд євро.

«Необхідні «поступки» з боку України означають, за словами інсайдерів, ніщо інше, як вимогу до Києва відмовитися від заходів, що вживаються ним для виконання рішення суду. Говорячи простою мовою, Росія шантажує Україну на кілька мільярдів євро», - відзначає автор статті.

Джерело Bild зазначає: «Це означає, що твердження уряду ФРН про гарантію з боку Москви поставок газу паралельно з «Північним потоком-2», є неправдивими».

«У конфіденційному документі МЗС ФРН також говориться, що «комісія в основному підтримує позицію України: попередніх умов для переговорів бути не повинно, рішення Стокгольмського арбітражного суду остаточно», - пише німецьке видання.

«Будучи озлюченим тим, що Єврокомісія (...) і Україна строго дотримуються права і закону, після зустрічі в січні Кремль блокує переговори. Bild вдалося дізнатися, що Єврокомісія спрямувала до Росії пропозицію щодо обсягів транзиту газу через Україну починаючи з 2020 року . Йдеться про 60 млрд кубометрів гарантованого транзиту щорічно і можливого збільшення його на 30 млрд. Росія не відповіла на цей запит до тепер», - вказує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: