Більше 10 держав-членів ООН вимагають від РФ звільнити українських моряків

Більше 10 держав-членів ООН вимагають від РФ звільнити українських моряків
З заявами в ООН виступили представники США, Британії, Німеччини, Польщі, Литви, Швеції, Естонії, Нідерландів, Болгарії, Грузії, Латвії і Канади

Росія має повернути в Україну моряків і кораблі «без будь-яких додаткових умов»

Під час виступів делегацій держав-членів ООН на брифінгу щодо мілітаризації Криму, представники 12 країн закликали Росію негайно звільнити українських моряків і повернути затримані кораблі без будь-яких додаткових умов.

З заявами виступили представники США, Британії, Німеччини, Польщі, Литви, Швеції, Естонії, Нідерландів, Болгарії, Грузії, Латвії і Канади, повідомляє «Укрінформ».

«Ми вже бачили ці ігри Росії раніше. Вони сподіваються, що міжнародне співтовариство мовчки погодиться - і з повзучою анексією Криму, і зі спробами силою змінити факти дійсності. Ми мусимо не допустити цього», - заявив Джонатан Аллен, заступник постійного представника Великобританії в ООН.

Доєднуючись до вимоги представника США Джонатана Коена, британський дипломат також підкреслив важливість твердої вимоги звільнити українських моряків і повернути затримані кораблі ВМС.

«Міжнародне співтовариство має бути об’єднаним у закликах до Росії негайно звільнити усіх 24-х моряків, яких вони затримали, і три кораблі, які вони захопили», - заявив він і додав, що Росії має також забезпечити свободу судноплавства через Керченську протоку і в Азовському морі.

З ним погодилася представниця Литви, також сказавши, що Росія має повернути в Україну моряків і кораблі «без будь-яких додаткових умов». Представник Швеції доєднався до цих слів і повторив повну підтримку Швецією територіальної цілісності і суверенітету України. Представник Німеччини наголосив, що дуже задоволений тим, що Україна влаштувала цей брифінг, а такі дії Росії «не мають залишатися без відповіді».

У подальших виступах до вимоги негайно і без додаткових вимог звільнити українських моряків і кораблі приєдналися представники Польщі, Естонії, Нідерландів, Болгарії, Грузії, Латвії і Канади. Представник Латвії назвав українських моряків «військовополоненими».

Нагадаємо, у середу, 5 грудня, Україна проводила у штаб-квартирі ООН засідання під головуванням заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, під час якого інформувала міжнародне співтовариство про виклики і загрози, які РФ створює у Чорному та Азовському морях.

Постпред України при ООН заявив, що мілітаризація Криму Росією становить загрозу безпеці Європи, і не є лише проблемою України.

Представник США додав, що пояснення Росією своїх дій у Керченській протоці є абсурдними, оскільки Крим - це територія України  і територіальних вод Росії навколо нього немає.

Раніше в МЗС України повідомили, що скликають підписантів Будапештського меморандуму.

Також Україна розглядає можливість розірвання договору з РФ щодо Азовського моря.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: