Бізнесмен Бахматюк закликає Нацбанк до чесного ведення суперечки

Бізнесмен Бахматюк закликає Нацбанк до чесного ведення суперечки

На думку бізнесмена, глава НБУ використовує ресурс центробанку для особистої війни з ним

Персональні звинувачення Національного банку України на адресу бізнесмена Олега Бахматюка, розміщені в офіційному Twitter-аккаунті центробанку, містять недостовірні дані, є грубим порушенням ділової етики та можуть завдати шкоди акціонерам і кредиторам агрохолдингу «Укрлендфармінга» і «Авангард», мажоритарієм яких є Бахматюк, заявив агентству «Інтерфакс-Україна» сам бізнесмен.

«Я здивований, що глава НБУ використовує ресурс центробанку для особистої війни з Бахматюком. Повністю порушена презумпція невинності, свідомо робиться все, щоб сформувати негативну проблематику для компаній. Фактично, вони репутаційно знищуються», – сказав бізнесмен.

Зокрема, коментуючи інформацію НБУ про борг його компаній перед держбанками на суму 5,3 млрд грн, Бахматюк зазначив, що ці кредити Укрексімбанку та Ощадбанку повністю обслуговуються, за ними сплачуються всі відсотки. «У нас хороші відносини з державними банками», – констатував бізнесмен.
Він додав, що кредити сумарно приблизно на таку ж суму його компанії залучили і у близько десятка недержавних українських банків, зокрема Укрсоцбанку, Райффайзен Банку Аваль та УкрСиббанку.
Бахматюк нагадав, що «Укрлендфармінгу» вдалося в результаті непростих переговорів переконати кредиторів у перспективах компанії і досягти угод про реструктуризацію $1,3 млрд боргу, однак такі дії Нацбанку ставлять під загрозу ці домовленості.
«Глава Нацбанку впевнена, що може розпоряджатися державним ресурсом на власний розсуд і залишиться безкарною. Хоча досвід її попередників мав би чогось навчити», – наголосив Бахматюк.
Він зазначив, що має намір домагатися, щоб керівництво НБУ несло відповідальність за такі свої дії.
Власник «Укрлендфармінга» додав, що на належних йому підприємствах задіяно 37 тис. працівників, зарплата яких з нарахуваннями щорічно становить 2,5 млрд грн, а ще 2,7 млрд грн на рік холдинг виплачує 320 тисячам громадян країни, у яких орендує земельні паї.
НБУ у своєму Twitter-аккаунті 13 вересня під хештегом (міткою) «судова реформа» розмістив інфографіку з портретом Бахматюка, в якій нагадав, що подав на нього, як власника визнаних неплатоспроможними банків «ВіЕйБі» і «Фінансова ініціатива», до суду 5 позовів про стягнення заборгованості за персональним договором поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, сумарно заборгували Нацбанку з рефінансування 10,9 млрд грн.
Наступного робочого дня, 17 вересня, центробанк під хештегом «більше ніж транш МВФ» опублікував чергову інфографіку з портретом бізнесмена, в якій стверджується, що «О. Бахматюк винен державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн». У цю суму НБУ включив вже зазначену раніше заборгованість з рефінансування, а також 5,3 млрд грн боргу компаній Бахматюка перед держбанками і 21,7 млрд грн заборгованості двох його банків перед кредиторами на дату визнання їх неплатоспроможними.
Як повідомлялося, Київський апеляційний суд 27 вересня відхилив апеляцію Нацбанку і залишив чинним рішення Печерського районного суду Києва від 26 травня про скасування накладеного 12 травня арешту майна Бахматюка за позовом центробанку про стягнення заборгованості за наданим банку «Фінансова ініціатива» стабілізаційним кредитом на 4 млрд грн.
«Укрлендфармінг» є найбільшим агрохолдингом в Євразії. Займається вирощуванням зернових, виробництвом яєць і яєчних продуктів, вирощуванням великої рогатої худоби, дистрибуцією техніки, добрив і насіння. Земельний банк холдингу становить 654 тис. га.
У структуру холдингу входять 16 сучасних елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм з вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційних господарства, шість комбікормових заводів, завод з виробництва яєчних продуктів «Імперово Фудз», три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.
Акції та єврооблігації агрохолдингу «Авангард», що входить в нього, обертаються на Лондонській фондовій біржі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: