Через ліквідацію Верховного суду Україну може очікувати «польський сценарій», - суддя ВСУ

Через ліквідацію Верховного суду Україну може очікувати «польський сценарій», - суддя ВСУ
Галина Канигіна

Канигіна зазначила, що суддів попереднього складу Верховного суду змушують через приниження звільнятися і йти на конкурси

Суддя попереднього складу Верховного суду України Галина Канигіна не виключає, що в Україні через ліквідацію суду може відбутися такий же сценарій як Польщі, в якій Європейський Союз запустив санаційну процедуру у зв'язку зі спірною реформою судочинства, а саме через реформу Верховного суду.

Про це вона сказала в коментарі «Українським новинам».

«Я думаю, що (такий прецедент) можливий. Однак реформа (Верховного суду) проводилася під егідою Європи і її ввели в оману, представляючи це як оновлений Верховний суд, а не як інший», - повідомила суддя.

Вона зазначила, що суддів попереднього складу Верховного суду змушують через приниження звільнятися і йти на конкурси.

Також Канигіна сумнівається, що ЄС обізнаний про ситуацію з ліквідацією Верховного суду України.

Вона підкреслила, що для того, щоб вирішити проблему, достатньо Верховній Раді внести зміни в перехідні положення закону, виключити термін «ліквідація Верховного суду» і допустити його суддів до правосуддя.

Як повідомляли ЗМІ, Європейський Союз запустив санаційну процедуру проти Польщі через її спірну реформу судочинства.

У Єврокомісії вважають, що нові закони Польщі «підривають принцип незалежності судової влади», надаючи президентові право на власний розсуд приймати рішення про продовження мандата суддів Верховного суду.

Раніше виконуючий обов'язки голови Верховного суду України Василь Гуменюк заявив, що новий Верховний суд заборонив 12 суддям ВСУ вхід в Кловський палац у Києві.

При цьому суддя Канигіна спростувала недопуск до резиденції Верховного суду 12 суддів.

15 грудня 2017 року новий Верховний суд розпочав роботу, але 12 суддів попереднього складу суду (Верховного суду України) вважають це незаконним і заперечують факт ліквідації суду.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: