Члени Громадської ради доброчесності мають підписувати свої документи та нести за них відповідальність – регламент ВККС

Члени Громадської ради доброчесності мають підписувати свої документи та нести за них відповідальність – регламент ВККС
Фото: ВККСУ

Наразі в Україні відбувається кваліфікаційне оцінювання 5700 суддів

Документи, які Громадська рада доброчесності готує для мети кваліфікаційного оцінювання, мають бути не анонімними, а підписаними тими їх членами,хто за них голосував. Про це своєму інтерв’ю Укрінформу наголосив Голова ВККС Сергій Козьяков, підкресливши, що регламент ВККС повністю відповідає закону та рекомендаціям європейських експертів, отже має виконуватися.

«Ми з розумінням поставилися до ГРД, які до того, як вийти з процесу оцінювання, встигли надати нам близько ста висновків та інформацій щодо суддів. Але документи мають бути не анонімними, а підписаними тими членами Громадської ради доброчесності, хто за них голосував», - зазначив в інтерв’ю Голова ВККС Сергій Козьяков.

Також Голова Комісії звернув увагу на тому, що з Протоколів ГРД не зрозуміло щодо кого з суддів вони складені та ким проголосовані. «Під висновками немає підписів членів Громадської ради доброчесності, які були присутні під час засідань, на яких затверджувалися рішення. Протоколи не містять переліку членів ГРД, які були присутні під час їхніх засідань. Також протоколи не містять імені судді, щодо якого (якої) складено висновок. Тому ми відклали розгляд по усіх цих проектах рішень, які ГРД нам надала», - розказав Козьяков.

Окрім цього, Голова ВККС наголосив, що теза, про те що ВККС «знехтувала» висновками ГРД – не відповідає дійсності. Співбесіда з суддею, щодо якого є висновок ГРД, відкладена на певний час, адже Комісія надала ГРД 10 днів для приведення документів у відповідність до регламенту. Тобто вона буде поставлена в графік на певну кількість днів пізніше.

Нагадаємо, що в Україні відбувається кваліфікаційне оцінювання 5700 суддів. У перший день співбесід суддів з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Громадська рада доброчесності  заявила, що припиняє участь у процесі оцінювання, оскільки, за їхніми словами, ВККСУ внесла зміни у свій Регламент, якими обмежила діяльність ГРД. У Комісії пояснили, що зміни до регламенту внесли на підставі рекомендацій європейських експертів для того, щоб удосконалити співпрацю з ГРД. Зокрема, щоб документи Ради були легітимізованими, тобто могли використовуватися в суді, а також відповідати європейським вимогам щодо права судді на відповідь. В Комісії також заявляють, що  не відмовляються від співпраці з Радою, однак вихід ГРД ніяк не вплине на законність рішень ВККСУ. Крім того, інформацію щодо суддів ВККС отримує також від інших представників громадськості та державних органів. Станом на 17 квітня під час кваліфікаційного оцінювання 21 суддя не склав іспит та ще 12 не успішно пройшли співбесіди, отже не підтвердили відповідність посаді без висновків ГРД.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: