ДБР підозрює, що експомічник Парубія замовив програмне забезпечення вартістю понад 15 млн грн, яке не відповідає держстандартам

ДБР підозрює, що експомічник Парубія замовив програмне забезпечення вартістю понад 15 млн грн, яке не відповідає держстандартам
Андрій Парубій

Столичний суд доручив експертам Служби безпеки України провести комплексну комісійну комп`ютерно-технічну експертизу

Державне бюро розслідувань, розташоване у Києві, розслідує кримінальне провадження щодо посадових осіб апарату Верховної Ради, котрі за попередньою змовою з керівниками окремих суб`єктів господарської діяльності, уклали ряд договорів щодо надання послуг, пов’язаних з програмним забезпеченням парламенту та прийняли виконані послуги, які не відповідають державним стандартам.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва від 29 серпня.

Правоохоронці зацікавилися трьома держзакупівлями, які протягом 2017-2018 років провело управління справами Верховної Ради в особі першого заступника керівника Апарату ВР- керуючого справами Петра Бондара, який у підсумку підписав договори. Зокрема, це тендери на послуги щодо розробки Інтранет-порталу електронного документообігу Верховної Ради вартістю 2,99 млн грн, послуги щодо розробки модуля електронної взаємодії суб’єктів права законодавчої ініціативи – 2,99 млн грн (обидва торги виграло ТОВ Науково-виробнича фірма «Гріс») і розробку автоматизованої системи «Електронний Законопроект» Верховної Ради вартістю 10,49 млн грн (переможець – ТОВ «Елеганс Україна»).

На думку слідчих ДБР, замовник допустив порушення постанов Кабінету міністрів України від 12.08.2009 № 869 і від 04.02.1998 № 121 (у договорах відсутня інформація, що за результатами виконаних робіт виконавець разом з програмним продуктом і комплектом технічної, експлуатаційної та програмної документації до нього передає державному органові звіт про його випробування).

Крім того, у технічному завданні до договору щодо закупівлі послуг щодо розробки модуля електронної взаємодії суб’єктів права законодавчої ініціативи міститься посилання на ДСТУ 3918-1999 (ISO/IEC 12207:1995) як на документ, на підставі якого здійснюється розробка програмного забезпечення. Водночас вказаний ДСТУ скасовано наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 30 грудня 2014 року.

Також правоохоронці з’ясували, що управління справами Верховної Ради підписало додаткову угоду до договору щодо розробки автоматизованої системи «Електронний Законопроект», в якій усі майнові та авторські права на програмне забезпечення, залишається у розробника, а замовнику залишається право користування цим програмним забезпеченням, що є прямим порушенням тендерних вимог.

За клопотанням ДБР у цьому кримінальному провадженні суд призначив комплексну комісійну комп`ютерно-технічну і судово економічну експертизи. ЇЇ мають провести експерти Українського науково - дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України.

Як відомо, з 15 квітня 2016 року Петро Бондар обіймає посаду першого заступника керівника Апарату Верховної Ради- керуючого справами. До цього він працював помічником-консультантом народного депутата Андрія Парубія, який був Головою Верховної Ради VIII скликання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: