Децентралізація сприятиме розвитку сільських місцевостей - експерт

Децентралізація сприятиме розвитку сільських місцевостей - експерт

Децентралізація здійснюється, щоб зробити фінанси ефективнішими, а не просто перерозподілити гроші

Децентралізація направлена на те, щоб місцеві органи самоврядування використовували грошові ресурси на розвиток сільських місцевостей. Про це розповів ідеолог процесу децентралізації, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук під час конференції у «Главкомі».

«Сьогодні продовжується активно процес децентралізації. У наступний рік Україна ввійде з кількістю об’єднаних громад понад 600. Буде пройдено точку неповернення. Більшість сільських територій буде перетворено в об’єднані громади, які отримають нові можливості для розвитку», - розповів Ткачук

Ідеолог процесу децентралізації зазначає, що децентралізація здійснюється, щоб зробити фінанси ефективнішими, а не просто перерозподілити гроші.

«Дуже багато людей , які мають відношення до місцевого самоврядування, у тому числі високі урядовці, говорять в основному про гроші, мовляв, що після об’єднання громади буде збільшений бюджет в три-чотири рази, отримаєте субвенцію, можливості подаватися на кошти Фонду регіонального розвитку, програми міжнародної технічної допомоги і так далі, тобто гроші, гроші, гроші. На мій погляд, це не зовсім правильно. Бо децентралізація, об’єднання громад здійснюється не для того, щоб гроші з одного місця перейшли в інше, а зробити фінанси ефективними, і зробити так, щоб місцеве самоврядування, використовуючи доступні фінансові ресурси, створювало в своїх територіальних громадах для зростання економіки, щоб ресурси почали формуватися на цих територіях, і утворилися нові кола зростання, нові податкові надходження. Отже, децентралізація – це не перерозподіл грошей», - сказав Ткачук.

Він зазначив, що існує декілька фінансових інструментів, які допомагають зростанню. Перший – місцевий бюджет. «Визначальним податком тут є податок з доходів фізичних осіб. Значна частина його залишається в ОТГ – 60%. Тобто чим більше створюється робочих місць, чим більша зарплата, тим більше податків», - сказав Ткачук

Також має бути підтримка з боку державного бюджету за спеціальною програмою.

«Друга річ – державна підтримка з боку державного бюджету за спеціальною програмою, яка називається «субвенція на реформування інфраструктури ОТГ». Це чітка формула, яка визначається на підставі закону», - розповів Ткачук

Ідеолог процесу децентралізації зазначив, що субвенції спрямовані на покращення сільських територій до рівня міських. «Субвенція спрямована на сільські території. Тобто підняти спроможність сільських територій до спроможності центру громади. За нашими підходами до децентралізації це мало б бути місто, містечко, селище чи велике село, яке має певну інфраструктуру», - розповів Ткачук.

Також він зазначив, що кількість наданих коштів залежить від кількості населення.

«Гроші на субвенцію розподіляються таким чином. Чим більше сільського населення на території, тим більше коштів ця громада отримає. Тому ми маємо громади, які отримають 20-30 мільйонів, а інші- 1,5-2 мільйони. Все залежить від розміру цієї сільської громади», - сказав Ткачук.

Використання грошей має йти на покращення інфраструктури та бути записано в програмі соціально-економічного розвитку громади.

«Держава зробила ліберальні підходи до того, як місцевий орган самоврядування може використати ці гроші. Перелік широкий. Ви можете щось відремонтувати, щось побувати, щось закупити. Це «щось» має вписуватися в вашу інфраструктуру. І має бути записано в програмі соціально-економічного розвитку вашої громади на поточний рік», - підсумував  Ткачук.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: