Дефіцитна професія: суди закриваються через брак кадрів

Дефіцитна професія: суди закриваються через брак кадрів

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк розповів про проблеми судової системи

На сьогодні в Україні не функціонує вже вісім судів

Створити ідеальний механізм судової системи одразу неможливо. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

«Перехідний період буде, його не минути. Ті самі процеси переживає поліція: є і сплеск злочинності, і звільнення професіоналів, і втрата якості оперативної роботи. Адже це все складається не за один день», - зазначив він.

Зараз, за його словами, в судах є кадровий дефіцит.

«На сьогодні в Україні не функціонує вже вісім судів, бо у них немає жодного судді, який мав би право здійснювати правосуддя. Близько тисячі суддів втратили повноваження, оскільки у них закінчився п’ятирічний термін перебування на посаді, а безстроково їх призначено не було. Ще раз нагадаю, що ВРЮ внесла подання щодо звільнення з різних підстав понад 2070 суддів. Одночасно заповнити цю кількість вакансій швидко буде дуже важко, бо існують певні процедури, передбачені законом, тривалість яких – близько півтора року. Кандидат на посаду судді першої інстанції повинен скласти іспити, пройти перевірку майнового стану, доброчесності, пройти навчання у Національній школі суддів і так далі», - розповів Бенедисюк.

Також він нагадав, що працюють і механізми перевірки суддів.

«Проводиться первинне кваліфікаційне оцінювання, яке повинен пройти кожен суддя: потрібно скласти іспит, підготувати рішення, підтвердити майнові статки. Це одноразова процедура, але без її проходження суддя не зможе пройти конкурс на посаду. Саме через ці механізми судову систему буде оновлено належним чином і без дискримінаційної складової. Тож у найближчих два роки судова система працюватиме із значним навантаженням. Я вже передбачаю, що суддів критикуватимуть за порушення строків розгляду справ. Хоча за цей період треба спитати якраз тих, хто кричав, що слід звільнити всіх суддів», - сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: