Денісова занепокоєна збільшенням інцидентів із ромами

Денісова занепокоєна збільшенням інцидентів із ромами
Табір ромів, що зазнав нападу
Фото: hromadskeradio.org / Ірина Саєвич

На смертельний напад на ромів відреагувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає, що напад на табір ромів у Львові був проявом ксенофобії. Відповідна заява розміщена на сайті омбудсмена.

«З огляду на те, що у цій ситуації вбачаються ознаки дискримінації за національною ознакою та розпалення ворожнечі щодо ромської національної меншини, Уповноваженим Людмилою Денісовою було направлено звернення до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням взяти на контроль розслідування вказаного нападу на тимчасове поселення ромів поблизу м. Львова та забезпечити ефективне розслідування в розумні строки», - сказано у ній.

Омбудсмен звернулась до львівського міського голови з проханням надати вичерпну інформацію про заходи, які вживаються владою задля врегулювання проблемних питань тимчасових ромських поселень у Львові.

«На переконання Уповноваженого, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому», - йдеться у заяві.

Денісова просить вжити невідкладних заходів для запобігання вчиненню погромів ромських поселень. Вона занепокоєна тенденцією до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості до представників ромської національної меншини. Її прес-служба заявила, що на контролі Уповноваженого продовжують перебувати провадження щодо нападу на ромський табір у київському парку «Голосіївський», спалення радикально налаштованими особами табору ромів на Лисій горі у Києві, а також у Львові та на Тернопільщині.

Денісова закликала також громадськість до толерантності, терпимості та недискримінації за будь-якими ознаками - національності, політичних, релігійних та інших переконань, мови, статі, етнічного та соціального походження.

Нагадаємо, львівські поліцейські затримали cемеро зловмисників, причетних до нападу на табір ромів, в результаті якого одна особа загинула.

Стало відомо, що серед постраждалих на табір ромів у Львові є 10-річний хлопчик

Під час нападу 24-річний мешканець Закарпатської області отримав смертельні ножові поранення. Ще четверо осіб – 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка – отримали тілесні ушкодження.

Загиблого кололи ножами групою і з однозначною метою вбивства, заявив мер міста Андрій Садовий.

Правоохоронці вилучили знаряддя злочину, внаслідок якого загинув 24-річний юнак під час нападу на табір ромів у Львові в ніч на 24 червня.

Зазначимо, В’ячеслав Ліхачов, експерт у тематиці правих груп в Україні та Росії, заявив, що активісти, що сповідують ультраправу ідеологію, чинять насилля над ромами, бо хочуть для себе здобути дешеву популярність серед населення

Amnesty International зафіксувала у станом на травень 2018-го року більше 30 нападів радикальних угрупувань на людей різних соціальних груп по всій Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: