Amnesty International станом на травень зафіксувала 30 нападів радикалів на різні соціальні групи в Україні

Amnesty International станом на травень зафіксувала 30 нападів радикалів на різні соціальні групи в Україні
Оксана Покальчук

Правозахисники скаржаться на ігнорування поліцією багатьох випадків нападу радикалів на різні соціальні групи

Amnesty International зафіксувала у станом на травень 2018-го року більше 30 нападів радикальних угрупувань на людей різних соціальних груп по всій Україні. Як зазначила в інтерв’ю «Главкому» виконавчий директор правозахисної організації Оксана Покальчук, жоден із цих випадків не розслідують.

За її словами, організація і далі збирається досліджувати питання нападу на ромів, який нещодавно трапився у Києві. Тим часом відомо, що є одна-єдина справа в Запоріжжі, яку розслідували, і вона нині у суді.

На думку Покальчук, якщо із 30 випадків розслідується лише один, то це означає, що поліція потурає радикальним угрупуванням.

«Одна справа, яка уже в суді, – індикатор того, що нам, громадянському суспільству, треба вимагати ефективного розслідування, а поліція, слідчі органи, можуть розслідувати достатньо ефективно, швидко і якісно, якщо є до цього воля», - говорить активістка.

Говорячи про конкретні приклади, до якого начальника обласної чи міської поліції зверталися представники Amnesty International, щоб пришвидшити розгляд таких справ, Покальчук пригадує випадок своєї колеги Віталіни Коваль.

«8 березня в Ужгороді був мітинг проти насильства над жінками, який вона влаштувала. Але на мітингувальників напали радикальні угрупування, назвали його ЛГБТ-акцією, вилили фарбу на учасників, і Віталіна Коваль отримала хімічний опік ока, у неї погіршився зір. Ми звернулися до поліції, писали в дуже різні органи із закликом розслідувати те, що відбувається. Зараз ми не бачимо взагалі якихось дій в цій справі», - скаржиться жінка.

Також, за її словами, в Underhub, коли стався напад на Amnesty International, поліція Печерського району ніяк не спрацювала, не захищали.

«Ми були заблоковані в Underhub. Тоді до нас приїхала патрульна поліція міста Києва, яка зробила свою роботу просто прекрасно. Ми зрозуміли, що поліція може працювати добре. Але наголошу, що поліція досі не внесла скаргу про напад на нас до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Цим вона порушує кримінально-процесуальний кодекс», - підкреслила Покальчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Главкома»: Оксана Покальчук: Якщо Amnesty International критикує Київ, це не означає, що ми працюємо на Москву, Лондон чи Нью-Йорк

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: