Директор Центру пробації розказав, як діє альтернативне покарання для злочинців

Директор Центру пробації  розказав, як діє альтернативне покарання для злочинців

Директор Центру пробації Олег Янчук зауважив, що за чотири роки дії закону «Про пробацію» створено нормативну базу з врахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства

Система покарань, не пов'язана з позбавленням волі, існувала в Україні давно. Іспитові строки, заборона обіймати певні посади та займатися певною діяльністю, громадські й виправні роботи. Виконання їх полягало переважно у здійсненні контрольних заходів. Але у всьому світі був інший підхід до альтернативних покарань. Таке покарання - лише частина системи пробації. Воно полягає в тому, що людина не потрапляє в місця позбавлення волі і отримує вирок без ізоляції від суспільства. Про результати дії системи пробації розказав директор Центру пробації Олег Янчук під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

5 лютого 2015 року президент підписав закон «Про пробацію».  Пробація  - цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли.

«Не реагувати на протиправну поведінку в суспільстві неможливо, але в наших силах змінити поведінку людини, визначивши чинники, які спонукають до злочину» - зазначив Янчук. 

Керівник Центру пробації зауважив, що усього за чотири роки в Україні створено найбільшу систему пробації, яку в інших країнах запускали роками, а подекуди і сьогодні не мають такого законодавчого і практичного досвіду, який є в нашій країні. «У нашій країні найбільша система пробації, бо і населення у нас багато, і країна велика. Тому в системі пробації працює 3 тисячі осіб. Працівником пробації між собою ми називаємо соціальним юристом. Це людина, яка повинна мати юридичну освіту, але орієнтувати в соціальних питаннях, психології», - говорить Янчук.

Він також зауважив, що за чотири роки дії закону створено нормативну базу з врахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієву модель ювенальної пробації, власних інструментів роботи з правопорушниками, зокрема пробаційних програм, організовано підтримку органів місцевого самоврядування у вигляді затверджених цільових програм. «Ми запровадили  абсолютну новацію для судового процесу – складення та подання персоналом пробації досудової доповіді щодо обвинувачених. За цей час ми підготували понад 33 тис. таких доповідей, і сьогодні майже всі суди запрошують цей документ, а це вже свідчить про те, що нас поважають і сприймають як повноцінного гравця кримінального процесу…» - додав Янчук.

Сьогодні на обліку пробації перебуває понад 50 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 180 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, а лише третина - до виправних установ закритого типу.

Янчук каже, що в рамках реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні створено модель ювенальної пробації. «На даний час у 13 містах України (Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Мелітополь, Маріуполь, Київ, Житомир, Львів, Рівне, Одеса, Миколаїв, Харків, Кропивницький) створено центри ювенальної пробації. Основними завданнями центрів є надання послуг комплексної допомоги (психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, інформаційних, юридичних тощо), що сприятиме зниженню рівня рецидиву злочинів, попередженню повернення неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом, на кримінальний шлях та якнайшвидшому поверненню їх до нормальних умов життєдіяльності», - продовжує директор Центру пробації.

Нині сприяють впроваджувати дієву систему пробації в Україні Проект Євросоюзу PRAVO, Проект NORLAU (Норвегія), Проект МАTRA (Нідерланди), Проект Ради Європи «Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні», Проект EDGE (Канада), USAID та UNODC.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: