Директор «Google Україна» пояснив, чому на картах Google повернулись старі назви населених пунктів у Криму

Директор «Google Україна» пояснив, чому на картах Google повернулись старі назви населених пунктів у Криму

Дмитро Шоломко розповів, що зміни на картах мають бути легітимними або коректними, а також існує дуже складна система модерації та затвердження

Дмитро Шоломко, директор компанії «Google Україна» в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому перейменування населених пунктів України на Google Maps відбувається так нерівномірно. Якщо на континентальній частині України перейменування на картах відбулося, то в окупованому Криму – ні, що й викликало чималий суспільний резонанс.

«Карти, як і будь-який продукт Google, є керованим з центрального офісу Google Inc. у Каліфорнії. Це називається Property owner of all Google Products – вони керують нашими картами. Вони приймають рішення, що саме має бути на картах, чого на них не має бути. Вони запускають і підтримують активності, пов’язані з адаптацією або підтриманням оперативних змін на картах у себе. Для України це працює через спільноту картографів. Якщо ви знаєте, то є у нас такий продукт Google Map Maker», – розповів він.

Шоломко повідомив, що спільнота Google-картографів в Україні одна з найбільш активних та відомих спільнот картографів світу. У них дуже багато нагород, вони вигравали кілька конкурсів, здійснили дуже багато змін і намалювали фактично карти невеликих міст України.

«Ця система дозволяє будь-якій особі, яка є картографом, змінити будь-що на картах. Єдине, щоб такі зміни були легітимними або коректними, існує дуже велика складно побудована модерація, пов’язана з тим, що внесені користувачем зміни не завжди можуть затвердити. Для цього потрібно людині, яка вносить зміни, мати гарну репутацію. Коли проблема або зміна є дуже важливою, значущою, кричущою, спірною, можна сказати, вона виходить на рівень глобальної модерації, компанія Google повністю дозволяє своїм користувачам виправляти те, що виправляється. Але є дуже важлива умова в таких виправленнях – все має бути за законом, все має відповідати реальності», – пояснив директор Google Україна технічний процес.

«Що стосується українських назв українських міст, зокрема в Криму, то ви подивіться на сам закон. У ньому написано, що закон набуває чинності після звільнення Криму. Наразі на Google-картах можна бачити і стару, і нову назву, навіть якщо вона ще не стала законною. Саме тому глобальний Google Inc., наскільки я пам’ятаю, змушений був нові назви повернути на старі. Натомість можливість шукати населені пункти за новими назвами залишили, вони всі нормально шукаються, на місцевості відображаються», – запевнив Шоломко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: