Москва перетворює інтернет на юридичну пастку

Москва перетворює інтернет на юридичну пастку
Фото cheboksary.ru

В російському законодавстві немає кримінальної логіки, можна засудити людину за що завгодно, - експерт

Французькі ЗМІ дослідили, як російська влада карає своїх громадян за найменші прояви інакомислення. «Поліна Данилевич, 29-річна мешканка Смоленська, знайшла в інтернеті фотографію свого двору, зняту на початку 1940-х: на ній зображені німецькі солдати в уніформі навколо нацистського штандарта. Журналістка розмістила фотографію на своїй сторінці «ВКонтакте» з підписом: «Знайшла фото свого двору!», - пише московський кореспондент Le Figaro П'єр Авріль.

«Через місяць чотири озброєні людини в формі вломилися до неї в дім, не представившись, затримали її і перепровадили в поліцію, де вона провела кілька годин під вартою, - повідомляє французький журналіст. - Кілька днів по тому, за результатами прискореного судового процесу, на якому вона навіть не змогла взяти слово, її звинуватили в «пропаганді нацистської символіки» і присудили до штрафу в ... 1000 рублів (або 14 євро)».

Ця журналістка місцевого незалежного видання займається питаннями культури і не пише про політику. «Звичайна російська громадянка. Протягом останніх місяців таких історій в Росії стає дедалі більше, а інтернет з простору свободи перетворюється на юридичну пастку», - вказує кореспондент Le Figaro.

Так, Максим Кормеліцький отримав рік в'язниці за репост фотографії, що висміює православну традицію купатися в крижаній воді на Богоявлення; це розцінили як «розпалювання ненависті». «Андрій Бубєєв, в свою чергу, відбуває вже дворічний тюремний термін за «екстремізм». Цей електрик з Твері (200 км від Москви) поділився фотографією, на якій зображений тюбик зубної пасти з підписом «Видави з себе Росію», а також статтею під заголовком «Крим - це Україна».

«За даними російської некомерційної організації «Сова», що займається вивченням націоналізму, було винесено 232 вироку за заяви «екстремістського характеру», з них 194 - в інтернеті. Це посилення покарань було за хвилею репресивних законів, прийнятих російським урядом, особливо з моменту анексії Криму в березні 2014 року», - йдеться в публікації.

«Чесно кажучи, тут немає кримінальної логіки, можна засудити людину за що завгодно. Записи, які користувачі не вважали шкідливими і про існування яких уже забули, можуть накликати на них неприємності два роки по тому», - зауважує Олександр Верховський. Директор НКО «Сова» наводить приклад користувача, якому поставили в провину «реабілітацію нацизму» після того, як він написав, що Німеччина і СРСР «одночасно напали» на Польщу в 1939 році.

Як пояснюють в «Сові», зростання переслідувань пояснюється також завзяттям російських поліцейських щодо відстеження «екстремістів» за рекомендацією Кремля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: