Американські ЗМІ: справжня мета російських хакерів та «інтернет-тролів» - посіяти параною

Американські ЗМІ: справжня мета російських хакерів та «інтернет-тролів» - посіяти параною
Фото blasbike / Depositphotos

Російські активісти кажутьі, що справжній ефект не в тому, щоб промивати мізки читачам, а в тому, щоб переповнити соцмережі лавинами сфабрикованої контенту, аби посіяти сумніви і параною

Журналіст The New Yorker Адріан Чен  впродовж шести місяців, з осені 2014 року, розслідував непрозору російську операцію в сфері інтернет-пропаганди під назвою  «Агентство інтернет-досліджень». За його словами, це агентство –«ферма тролів».

 «Так в Росії прозвали організації, які управляють арміями маріонеткових акаунтів в соцмережах, щоб створити ілюзію буйного народного руху. Тролінг став одним з ключових елементів всебічних зусиль російської влади, які намагаються приборкати колись вільну інтернет-культур», - йдеться в статті.

Спочатку Чен припускав, що платні тролі невпинно поширюють свої ідеї, намагаючись промити мізки користувачам рунета. Але із розмов з російськими журналістами і опозиціонерами він дізнався, що такі зусилля прокремлівських тролів не надто ефективні. Тролі «занадто легко впізнаються, поводяться надто бридко і занадто скоординовано».

«Російські активісти сказали мені, що справжній ефект не в тому, щоб промивати мізки читачам, а в тому, щоб переповнити соцмережі лавинами сфабрикованої контенту, аби посіяти сумніви і параною і знищити можливості використання мережі як демократичного простору», - продовжує автор. «Мета в тому, щоб його зіпсувати, створити атмосферу ненависті, зробити інтернет таким смердючим, що нормальні люди не захочуть з ним стикатися», - сказав опозиціонер Леонід Волков.

За словами Чена, влітку минулого року «Агентство інтернет-досліджень» стихло, але деякі акаунти в «Твіттері» продовжували функціонувати. Наприкінці 2015 року Чен зауважив, що «багато хто з них почав просувати ЗМІ правого спрямування, зображуючи з себе виборців-консерваторів, які ставали все більш запеклими шанувальниками Дональда Трампа. Зіткнення з російським політичним життям навіть в малих дозах може викликати сильні напади параної і конспірологічне мислення, і мені здалося логічним, що цей новий ухил на користь Трампа - спроба агентства нашкодити Сполученим Штатам, сприяючи обранню расиста, зірки реаліті-шоу на посад, яка зробить його головнокомандуючим армії США».

Днями гіпотеза, що Путін намагається домогтися обрання Трампа, широко поширилася, нагадує автор.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: