Диверсант «ДНР», який вже відсидів 8 років за грабіж, тепер отримав ще 10 за тероризм

Диверсант «ДНР», який вже відсидів 8 років за грабіж, тепер отримав ще 10 за тероризм
Боєць «ДНР» Олександр Старцев. Фото: «Миротворець»

У суді донеччанин Олександр Старцев не визнав, що брав участь у збройному формуванні «ДНР» як терористичній організації

Орджонікідзевський районний суд Маріуполя засудив заступника командира взводу вогневої підтримки армійського корпусу «ДНР» Олександра Старцева до 10 років в’язниці за ст. 258-3 ч. 1, 263 ч. 1, 260 ч.4 КК України («Створення терористичної організації», «Незаконне поводження зі зброєю», «Створення непередбачених законом воєнізованих збройних формувань»).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 22 жовтня.

Влітку 2017 року Старцев вступив до військової частини № 08819 міністерства оборони «ДНР», після чого був розподілений до 1 стрілецької роти армійського корпусу «ДНР» на посаду помічника гранатометника. Згодом «доріс» до заступника командира взводу вогневої підтримки і брав участь в обстрілі з тимчасово непідконтрольного українській владі села Саханка Новоазовського району позицій військовослужбовців ЗСУ, що розташовуються в районі села Широкине Донецької області.

19 січня 2018 року Старцев під час чергування на вогневій позиції «Єсентукі» в районі села Саханка вирішив провести розвідку з метою виявлення бойових постів військовослужбовців ЗСУ в районі села Широкине Волноваського району Донецької області для подальшого корегування вогню по них. Взявши автомат Калашникова «АК-74» калібру 5,45 мм і 30 боєприпасів до нього, диверсант пішов у розвідку. Однак, коли його викрив військовослужбовець ЗСУ, Старцев випустив дві кулі у бік українського солдата. Після чого сам був поранений і затриманий військовими української армії

У суді обвинувачений повністю визнав інкриміновані злочини, але не погодився, що брав участь у збройному формуванні «ДНР» як терористичній організації. Розповів, що був засуджений до 8 років позбавлення волі за розбій і незаконне заволодіння транспортним засобом, і в лютому 2016 року вийшов з тюрми. Мешкав у Донецьку, де постійно чув постріли, «бачив розруху, а тому вирішив захищати своє місто, оскільки вірив, що саме військовослужбовці України, стріляють по Донецьку». 

Визначаючи міру покарання для Старцева, суд врахував обтяжуючою обставиною рецидив злочину, а пом'якшило покарання -  щиросердне каяття обвинуваченого.

Крім цього, Олександр Старцев до набуття вироком законної сили залишатиметься під вартою. Вирок може бути оскаржено в Донецькому апеляційному суді протягом 30 діб з дня його проголошення.
Як повідомляв «Главком», Шевченківський районний суд Чернівців визнав винним Сергія Скрипника за ч.1 ст.258-3 КК України («Створення терористичної організації») і призначив покарання у вигляді 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна, крім житла. Він охороняв приміщення мерії та патрулювання у місті Ясинувата Донецької області, підконтрольної «ДНР»; затримував мешканців Ясинуватої, які порушували комендантську годину; стояв на блокпосту по дорозі в місто Макіївка, і перебував на бойових позиціях в районі ПТУ № 69.

Колишнього співробітника спеціального підрозділу «Беркут» Андрія Мірутенка визнано винним у причетності до створення терористичних організацій, незаконному зберіганні зброї (ч. 1 ст. 258-3, ч.1 ст. 263 КК України) і призначено покарання у вигляді 9 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Слідство записало ряд телефонних дзвінків обвинуваченого з бойовиками «ДНР», який їм «злив» інформацію про приїзд до штабу АТО (селище Довгеньке Харківської області) глави МВС Арсена Авакова та візит президента, який готувався з 1 до 3 липня 2014 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: