Екс-беркутівцю, який зливав терористам дані про місце перебування Авакова і Порошенка, дали 9 років

Екс-беркутівцю, який зливав терористам дані про місце перебування Авакова і Порошенка, дали 9 років

Міністр Арсен Авакова просив не карати майора міліції

Колишнього співробтіника спеціального підрозділу «Беркут» Андрія Мірутенка визнано винним у причетності до створення терористичних організацій, незаконному зберіганні зброї (ч. 1 ст. 258-3, ч.1 ст. 263 КК України) і призначено покарання у вигляді 9 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 5 жовтня.

За даними досудового розслідування, 26 травня 2014 року Мірутенка відрядили до зони проведення антитерористичної операції на Донбасі. Там екс-«беркутівець» під час виконання службових обов'язків збирав та передавав активним учасникам терористичної організації «Донецька народна республіка» інформацію щодо розміщення блок-постів, озброєння, переміщення і розташування особового складу та військової техніки підрозділів АТО.

Крім цього, слідство записало ряд телефонних дзвінків обвинуваченого з бойовиками «ДНР», який їм «злив» інформацію про приїзд до штабу АТО (селище Довгеньке Харківської області) глави мвс Арсена Авакова та візит президента, який готувався з 1 до 3 липня 2014 року.

«Тут начальство прилетело, который «А» (Аваков - «Главком»). Говорят, уже здесь. Завтра еще, наверное, кто-то приедет. Тут информация, что Киев начинает уже подниматься... Да, им мало крови. Их это не устраивает, поэтому товарищ «А» здесь, де-юре прилетает завтра, а де-факто... Потом, завтра в обед еще кто-то прилетит, я думаю, вы догадываетесь кто», - наведані слова Мірутенка у матеріалах негласних слідчий дій.

Крім цього, під час обшуків наприкінці липня 2014 року слідство виявило у помешканні колишнього «беркутівця» 1161 патрон калібрів 9 мм, 7,62 мм і 5,45 мм, які він незаконно зберігав.

Під час допиту в  судовому засіданні  обвинувачений Мірутенко свою  вину не визнав повністю. Сказав, що після Майдану розформували спецпідрозділ «Беркут» і йому запропонували їхати до Слов'янська. Тому групу у складі 85 осіб спочатку направили до Ізюму Харківської області для вивчення ситуації. Там, за словами обвинуваченого, на нього вийшов один чоловік, який запропонував відвезти до Слов’янська. Мета поїздки до Слов'янська полягала у проведенні розвідки на місцевості у разі отримання наказу про звільнення міста.  При цьому обвинувачений категорично заперечив про будь-яке збирання даних, які потім передавав терористам.

Прокурор просив суд призначити покарання для Мірутенка у вигляді 11 років позбавлення волі без конфіскації майна. Захисник Самойленко просив суд виправдати обвинуваченого, зважаючи на відсутність доказів на підтвердження законності проведення негласних слідчих розшукових дій.

Суд викликав на допит міністра Арсена Аваков як свідка, але той не захотів з`являтися. Однак просив визнати екс-«беркутівця» невинуватим.

Натомість Ізюмський міськрайонни суд, дослідивши всі докази, підтвердив факт передачі Андрієм Мірутенком інформації терористичній організації щодо розташування сил та засобів суб'єктів залучених до проведення АТО, розташування штабу сил АТО, наявність військової техніки на блокпосту, розташованому поблизу комбікормового заводу у Слов'янську, розголошення даних про приїзд до штабу АТО міністра внутрішніх справ та президента України. 

До набрання вироком законної сили до Мірутенка застосовано нічний домашній арешт без застосування електронних засобів контролю.

Вирок суду першої інстанції може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: