До складу Комітету Європарламенту із закордонних справ увійде 71 депутат

До складу Комітету Європарламенту із закордонних справ увійде 71 депутат

Перша зустріч Комітету відбудеться 10 липня

Під час першого дня пленарного засідання у Страсбурзі Європейський Парламент затвердив чисельний склад ключових парламентських комітетів. Зокрема, у Комітет із закордонних справ (AFET) – увійде 71 депутат з 8 парламентських груп.

Повідомлення про це оприлюднено на сайті Європейського парламенту.

Перша зустріч Комітету відбудеться 10 липня, у цей день, як очікується, парламентарі оберуть голову та співголів Комітету та робочі органи AFET.

З повним списком членів Комітету із закордонних справ також можливо ознайомитися на сайті Європарламенту за цим посиланнням.

Серед депутатів, які визначатимуть зовнішньополітичні пріоритети Європейського Союзу, є імена, добре знайомі українцям.

Серед них, наприклад, колишній Президент Румунії Траян Басеску, колишній Прем'єр-міністр Італійської Республіки Сільвіо Берлусконі, відомий польський політик, колишній міністр оборони та закордонних справ Польщі Радослав Сікорский, відомі по роботі у попередньому складі Європарламенту німецький депутат Міхаель Галлер, та представниця від Латвії Сандра Калнієте,– всі від Європейської народної партії, яка делегувала в AFET найчисельнішу команду у 17 депутатів.

Деякі члени AFET від групи Соціалістів і Демократів (S-D), - усього до Комітету увійшли 10 депутатів, - також вже користуються повагою в Україні за чіткість позиції, зокрема, в питаннях щодо російської агресії проти України. Серед них - колишній міністр закордонних справ та міністр оборони Естонії Свен Міксер, колишній прем’єр-міністр Болгарії Сергій Станішев, який, виявляється, взагалі походженням з України.

Парламентська група Європейських Консерваторів та Реформістів (ECR) делегувала до Комітету 6 осіб, серед них – добре відомі українцям польські депутати Анна Фотіга ) та Яцек Саріуш-Вольський, які висловлювали солідарність з Україною у найтяжчі часи її історії.

Від групи Renew (Європейське оновлення) до Комітету входять 10 депутатів. Серед них – колишній віце-спікер Сейму Литви Петрас Ауштревічус, добре відомий активною позицією у попередньому складі Європарламенту, зокрема, під час номінації Олега Сенцова на Премію імені Сахарова.

Verts/ALE - Зелені — Європейський вільний альянс, представлені в Комітеті 7-ю депутатами, таку ж кількість делегували ID ( Identity and Democracy Group) - Група ідентичності та Демократії. Чотири депутати увійшли до Комітету від GUE/NGL (Confederal Group of the European United Left/Nordic Green Left ) – Конфедеративна група Об’єднаних лівих/Нордичних зелених лівих, ще п’ять - від NI – так званих депутатів, що не приєдналися.

Більшості депутатів, які увійшли в AFET, ще треба буде проявити власну позицію та ім’я. Але, виходячи з імен депутатів, яких вже знають і поважають тисячі, якщо не мільйони українців, можна припускати, що тема України та її боротьби проти російської агресії точно буде адекватно представлена у Європейському парламенті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: