Екс-посол США назвав умови продажу українських обленерго

Екс-посол США назвав умови продажу українських обленерго
Карлос Паскуаль

Експерт: RAB-тариф дає інвесторам стабільність на найближчі кілька років, оскільки передбачає конкретний і зрозумілий тарифний механізм

Для успішної приватизації обленерго, запланованої на 2018 р. український уряд повинен забезпечити потенційним інвесторам упевненість в поверненні їх інвестицій. Для цього необхідно перед початком приватизаційних конкурсів запровадити прозорий механізм стимулюючого тарифоутворення (RAB). Про це заявив старший віце-президент IHS Energy, екс-Посол США в Україні Карлос Паскуаль, виступаючи на форумі «Зовнішньоекономічна інвестиційна програма ЄС» 17 травня у Києві.

 «Коли інвестори приймають рішення інвестувати сотні мільйонів доларів в проект, вони повинні бути впевненими, що зможуть окупити ці вкладення. RAB-регулювання дає їм цю впевненість: дає розуміння того, як цей дохід може бути згенерований, і які повинні бути умови для окупності проекту», - зазначив Карлос Паскуаль.

Екс-посол США також наголосив, що RAB-регулювання є умовою, без якого Україні не варто розраховувати на участь іноземних інвесторів у приватизаційних конкурсах, а також на можливість залучення іноземного позикового капіталу для модернізації енергетичної інфраструктури.

Торстен Веллерт, керівник Енергетичної групи Групи з підтримки України Представництва ЄС, також зазначив, що продавати обленерго без впровадження RAB-регулювання недоцільно.

«Обленерго є сенс продавати після того, як стане зрозумілою ситуація з RAB-регулюванням. Потрібно почекати рішення по RAB, що буде з RAB-тарифом, і тоді потрібно включити це в оцінку активів обленерго, що приватизуються. А потім приватизувати. Якщо зараз без рішення по RAB-тарифу продати, держава не отримає цікавою вартості. Без цього ціна (обленерго, що приватизуються, - ред.) Буде нижче», - впевнений Торстен Веллерт.

Нагадаємо, 10 травня на засіданні Кабінет міністрів України затвердив список приватизації держкомпаній, в числі 26 затверджених компаній - компанії «Центренерго», «Турбоатом», а також пакети п'яти обленерго.

 Як раніше повідомлялося, на думку першого заступника міністра економрозвитку і торгівлі Максима Нефьодова, вирішення питання з впровадженням RAB-регулювання дозволить підвищити в ході приватизації ціну пакетів п'яти обленерго, що увійшли до списку об'єктів для приватизації, затвердженного Кабінетом міністрів на засіданні 10 травня. Глава Офісу Національної інвестиційної ради (НІС) при президенті України Юлія Ковалів заявила, що впровадження RAB-регулювання є важливим для зростання інтересу компаній до участі в приватизації енергоактивів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: