Екс-співробітник ЦРУ розказав, чому команда Трампа стала легкою здобиччю для Путіна

Екс-співробітник ЦРУ розказав, чому команда Трампа стала легкою здобиччю для Путіна
Володимир Путін

Вербувальник шукає слабкі місця людини і перевіряє, як можна ними скористатися

«На даний момент має бути ясно всім, хто стежить за новинами, що російська розвідка зробила значні зусилля для пошуку підходів до кампанії Дональда Трампа і оцінки можливостей маніпулювати її учасниками. Як колишній офіцер оперативного управління ЦРУ, я можу сказати, що російські спецслужби не виконали б своїх обов'язків, якби вони не оцінили можливість завербувати кого-небудь, близького до Трампа», - пише екс-співробітник ЦРУ Алекс Фінлі в статті для Politico.

Загалом, співробітник розвідки шукає слабкі місця людини і перевіряє, як можна ними скористатися. Це зазвичай зводиться до чотирьох речей, об'єднаним ЦРУ в абревіатурі ЕГІП: его, гроші, ідеологія, примус, повідомляє Фінлі.

«Хочете, щоб хто-небудь зрадив свою країну? Визначте, які з цих чотирьох стимулів рухають людиною, і використовуйте їх по повній програмі», - пише він.

«Росіяни теж все це знають, - відзначає автор.

Це не означає, що ці люди точно були завербовані російською розвідкою, обмовляється він, але можна бути впевненим, що російські спецслужби взяли ці фактори до уваги, коли шукали підступи до передвиборного штабу Трампа.

Пол Манафорт: гроші

«Будь-хто, хто вів лобістську діяльність від імені лідерів, швидше за все, не дотримується чіткої ідеології і не має моральних принципів, і його, головним чином, мотивують гроші», - міркує автор. «Змусити таку людину що-небудь зробити можна за допомогою досить прямолінійною угоди. Наприклад, попросити когось купити нерухомість для відмивання російських грошей за солідну винагороду було б досить простий операцією», - йдеться в статті.

Автор вважає показовою участь Манафорта в кампанії Віктора Януковича - це, на його думку, продемонструвало його готовність до співпраці за хорошу суму.

Майкл Флінн: гроші, ідеологія, его

Флінн був у найкращій формі в якості директора розвідки в Об'єднаному командуванні спеціальними операціями. Він просунувся вгору по службових сходах і отримав керівну посаду в Розвідувальному управлінні Міністерства оборони в 2012 році, нагадує Фінлі. Однак нездатність управляти великою організацією, нестандартний підхід до боротьби з тероризмом, - і Флінн виявився не на своєму місці, як стало зрозуміло в вашингтонських колах. Президент Обама звільнив його, нагадує автор.

Це міг бути вдалий момент для того, щоб росіяни підіслали до Флинні розумного агента, який підлестив б його самолюбству і сказав йому, наскільки він розумний і як було нерозумно з боку Обами звільнити його. У нас є багато людей на RT, які згодні з вами, можливо, додала б ця людина, чітко давши зрозуміти: «Наш президент згоден з вами». Платежі, отримані в формі гонорарів за виступи і консалтингові контракти, могли полегшити операцію, вважає Фінлі.

 

Джаред Кушнер: гроші, примус

Кушнер не без проблем вступив у володіння нерухомістю на Манхеттені, пише автор, нагадуючи, що це сталося напередодні кризи 2007 року. І тепер, коли терміни платежів підступали і бізнес йшов погано, він потрапив у халепу. Можливо, у росіян був відмінний спосіб витягти його з цієї ситуації. Тому вони представили його в грудні 2016 Сергію Горькову, главі «Зовнішекономбанку», який, мабуть, дав зрозуміти, що він в змозі допомогти йому, міркує автор.

Дональд Трамп-молодший: гроші, его

Трамп-молодший дуже схожий на батька в своїй потреби відчувати себе значним. Швидше за все, за цим самозадоволенням криється деяка невпевненість в собі, передбачає Фінлі. «Звичайно, він уклав кілька міжнародних угод, але, щоб сподобатися татові, треба було зробити набагато більше», - іронізує він.

«Найважливішим для Трампа-молодшого була перемога татка, за всяку ціну. Ймовірно, він навіть не зрозумів, що щось було не так з пропозицією допомоги іноземним противником», - пише автор.

Дональд Трамп: его

Підігріти його самолюбство - це, безумовно, кращий спосіб змусити Трампа що-небудь зробити. Саудівці, звичайно ж, зрозуміли це, зустрівши його золотом і королівськими почестями і продемонструвавши його величезний портрет на його готелі, поруч з портретом короля. Це, на думку автора, пояснює просаудовскую позицію Трампа з моменту цієї поїздки.

«Для досвідченого чекіста, подібного Путіну, маніпулювати його самолюбством було зовсім легко», - робить висновок Фінлі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: