Експерт пояснила, кому вигідно, щоб Україна подала воду в Крим

Експерт пояснила, кому вигідно, щоб Україна подала воду в Крим

«Відновивши ресурси в Криму, ми перекреслюємо головну ідею – Росії Крим повинен дорого обходитися», - підкреслила Тищенко

У 2014 році через борги та несанкціонований відбір води Україна припинила постачання води Північно-кримським каналом. 2018 рік виявився дуже засушливим на півострові. Окупанти не можуть забезпечити альтернативне водопостачання. Кримські підприємства зацікавлені в тому, щоб вода прийшла з українського материка. Такі думки висловила Юлія Тищенко, керівник програм демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Під час анексії Криму відбувався несанкціонований відбір води, утворився борг. Тому було прийнято рішення про припинення водопостачання каналом дніпровської води. Було споруджено систему дамб. У 2017 році остаточно припинили подачу води.

«Дійсно, зараз такі думки закидають і в різних медіа також. Окрім водного питання актуалізувалася дискусія щодо відновлення торгівлі та залізничного сполучення. Але для чого припинили і водопостачання, і залізничне сполучення? Для того, щоб Крим став дуже дорогим в обслуговуванні для окупантів. Тому для РФ сьогодні Крим – дорогий амбітний проект. В умовах введених санкцій його стає дорожче утримувати», - говорить Тищенко.

Якщо зараз ми знімемо ці запобіжники - подачу води та відновимо залізничне сполучення – під різними приводами та гаслами, то фактично ми повернемо той status quo, тобто Росії буде дешевше утримувати анексований півострів.

«Навіть якщо і розглядати ці дискусії серйозно, то мене дивує, чому там є тільки економічна складова – зняти грошей з окупанта – а не ставиться питання, наприклад, звільнення бранців Кремля. Відновивши ресурси в Криму, ми перекреслюємо головну ідею – Росії Крим повинен дорого обходитися. А держава Україна повинна зараз підраховувати збитки, щоб в майбутньому виставити рахунок РФ», - пояснює експерт.

На її переконання, ці меседжі про відновлення водопостачання закидаються тими підприємствами, які працюють на території окупованого Криму. Але навіть повернувши воду в Крим, не факт, що вона піде в сільське господарство та кримським фермерам. Швидше ця вода піде на підприємства.

Окрім того не виключено, що збільшення водоспоживання сприяє і мілітаризації Криму. Адже зросла кількість російського військового контингенту. Вони також потребують значних водних ресурсів.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: