Експерт: Ймовірність обрання Клінтон президентом США сягнула 80%

Експерт: Ймовірність обрання Клінтон президентом США сягнула 80%

Популярність Трампа різко обвалилась після перепалки з батьками капітана армії США мусульманина Хумаюна Хана, що загинув в Іраку

Свіжі дані експерта Нейта Сілвера, які оприлюднені на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що ймовірність перемоги Гілларі Клінтон фактично повернулась до максимальних показників, що спостерігалися наприкінці червня — 79.9% проти 20.1% у Дональда Трампа. Ще тиждень тому цей розподіл був на користь Трампа.

Електоральна популярність Трампа обвалилась після перепалки з батьками капітана армії США мусульманина Хумаюна Хана, що загинув в Іраку; до цього додався його заклик до Росії провести хакерську атаку на США, щоб знайти скасовані мейли Гілларі Клінтон та його сумніви в необхідності дотримання зобов'язань щодо союзників по НАТО; всі ці удари ніби спеціально були спрямовані так, що вдарити в його електоральне ядро — консерваторів Республіканської партїі, для яких це був удар по святих для них символах. Як підрив партійної солідарності сприйнялася також відмова Трампа підтримати Пола Райяна, лідера республіканців-конгресменів, на виборах в Конгрес, який після вагань, але підтримав Трампа власне з мотивів цієї партійної солідарності.

1_01

Максимуми розподілу ймовірностей голосування в Колегії електорів США на президентських виборах в США 8 листопада ц.р. зафіксовано в таких точках: Гілларі Клінтон— 341.7 електорів,  Дональд Трамп — 195.9, Ґарі Джонсон — 0.3.

2_01

При цьому Трамп зберігає переважаючі шанси виграти вибори в 24 штатах з 50; в  федеральному ж (столичному) окрузі Колумбія його шанси на виграш менше одного проміле — там його підтримує 9% виборців прти 82% у Клінтон. Натомість в Айдахо шанси на перемогу Клінтон оцюнюються всього в 3% проти 97% у Трампа — преференції виборців 36% проти 56% на користь Трампа.

3_01

При цьому найбільш ймовірний результат на загальнонаціональних виборах — Гілларі Клінтон 49.1% голосів виборців (тиждень тому — 46.3%), Дональд Трамп — 43.0% (було 45.5%) —, Ґарі Джонсон — 6.6% (було 6.9%). Тобто, за тиждень розрив збільшився на 5.3 процентних пункти ( з 0.8% до 6.1%).

4

Нагадаємо, що на відміну від звиклих прогнозів на базі загальнонаціональної переваги того чи іншого кандидата, Сілверова методика — яка показала свої прогностичні переваги на двох останніх виборах — базується на ймовірності розподілу виборців в кожному штаті.

Про Нейта Сілвера почали говорити на початку президентської виборчої кампанії 2008 року, коли один з блоґерів на сайті Daily Kos, що писав під ніком Poblano, підрахував, що Гілларі Клінтон не вдасться досягти на праймеріз таких добрих результатів, як прогнозували експерти. Його прогнози, один за одним, ставили у незручне становище соціологів та політичних журналістів. Після декількох місяців пошуків помилок в інтерпретаціях опитувань інших прогнозистів Нейт Сілвер вирішив відкрити своє справжнє ім'я: «Неможливо називати себе сортом перцю чилі [poblano] і розраховувати на серйозну увагу медій». Його шлях від анонімності до слави почався з блоґу FiveThirtyEight, який він створив того ж таки року, — названого так через кількість делеґатів у колеґії електорів США. Його модель — 2 000 рядків програмного коду — передбачила результати голосування у 49 з 50 штатів у 2008 році. Через чотири роки він збудував модель для усіх 50 штатів.

Річ у тому, що на американських президентських виборах система колеґії електорів дозволяє кожному штату вибрати свій спосіб розподілу голосів електорів. Оскільки леґіслатура більшості штатів воліла збільшити силу голосу більшості, то 48 з 50 штатів (крім штатів Мен і Небраска) використовують систему мажоритарної перемоги, за якою переможець в штаті отримує всі голоси електорів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: