Як ЗСУ позбавляли боєздатності: експерти представили дані про кількість озброєння

Як ЗСУ позбавляли боєздатності: експерти представили дані про кількість озброєння
У 2014 році у ЗСУ залишалося менше півтори тисячі танків

Кількість важкого озброєння в Україні у 2014 році була значно меншою за потребу

В Україні станом на 1991-й рік було 6,5 тис. танків, 7,6 тис. броньованих машин, 1,4 тис. літаків, 350 кораблів і 1272 ядерні боєголовки.

На початок 2014 року залишилось 1436 танків за потреб ЗСУ у 3200 одиницях; 2020 БТР-ів за необхідності мати 4500 одиниць, 158 бойових літаків за потреби 460 одиниць і 849 бойових ракет за необхідності мати понад тисячу.

Про це свідчить аналіз, здійснений Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз і представлений на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.

ТСК розслідує факти розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави (кримінальне провадження №42014000000000322).

Комісією експертів КНДІСЕ на часі проводяться дослідження за трьома блоками питань:

  • Організація та створення системи оборони держави, будівництво та розвиток ЗС України протягом 1991-2014 років (дослідження відповідності заходів з реформування ЗС України (розформування, переформування, скорочення чисельності органів управління, військових формувань (установ), родів військ (сил), видів ЗС) реальним потребам ЗС України для забезпечення їх спроможності виконати конституційні завдання щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України; результатів впливу цих заходів на бойовий потенціал, бойову і мобілізаційну готовність та рівень боєздатності ЗС України);
  • Вилучення з бойового складу ЗС України озброєння, військової техніки та майна, правомірність прийняття рішень керівниками Міністерства оборони України щодо визначення надлишковими ОВТ з подальшою їх реалізацією (дослідження рішень керівництва Міністерства оборони України та командування ЗС України під час формування державного оборонного замовлення;
  • Бюджетне забезпечення функціонування та утримання ЗС України, діяльність посадових осіб Міністерства оборони України та ЗС України щодо формування державного оборонного замовлення, здійснення розробок і закупівель ОВТ (дослідження проблемних питань бюджетного забезпечення МО України та ЗС України, будівництва, підготовки, застосування, утримання та інших питань повсякденної діяльності ЗС України).

У доповіді було висвітлено основні зміни стану озброєння та наявності військової техніки у Збройних силах України за період з 1991 по 2014 роки. Експерти КНДІСЕ аналізували процеси виведення та реалізації танків, бойових літаків, бойових і транспортно-бойових вертольотів, зенітних ракетних комплексів, бронетранспортерів, бойових машин піхоти та інших об`єктів військової техніки.

Згідно з інформацією Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, до 2004 року кількість танків в Україні зменшувалася, проте залишалася в межах потреб Збройних сил, а вже у 2005 році стала меншою за можливий мінімум - їх продовжували виводити зі складу ЗСУ та продавати.

БМП та БТРи покривали потреби українських військовослужбовців до 2004 року, а потім їх було удвоє менше, ніж необхідно, з 2012 року же - навіть менше половини.

Зенітних ракетних комплексів було недостатньо вже з 2001 року, а станом на 2013-й наявні ЗРК становили менше чверті необхідної кількості.

Коли Україна стала незалежною, у державі було 1380 літаків. Їх було трохи більше 900 до 2004 року, просто на межі потреб ЗСУ до 2009 року - 461 одиниця, але у 2013 році лише 158 одиниць.

Комісія експертів вивчала, зокрема, як будували систему оборони України й формували Збройні сили впродовж 1991-2014 років, чи відповідали заходи з реформування ЗСУ реальним потребам та як вони вплинули на боєздатність держави.

Також експерти досліджували вилучення з бойового складу ЗСУ озброєння, військової техніки та майна, правомірність рішень міністрів оборони про надлишковість озброєння та військової техніки з подальшою їх реалізацією, держзамовлення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: