Експерти попередили: Вищий антикорупційний суд не може мати статус надзвичайного

Експерти попередили: Вищий антикорупційний суд не може мати статус надзвичайного

Винятковий порядок відбору та призначення суддів ВАС буде порушувати конституційні гарантії незалежності суддів

Слідом за Вищим судом з питань інтелектуальної власності в нашій країні повинна з'явитися й інша вища спеціалізована інстанція - Вищий антикорупційний суд (ВАС). Вищими судами зазначені інстанції можна вважати лише номінально, адже вони повинні діяти як суди першої інстанції з розгляду окремих категорій справ.

При цьому для дебюту ВАС на судовому Олімпі належить створити відповідну нормотворчу основу: в пункті 16 прикінцевих та перехідних положень нової редакції профільного суддівського закону встановлено, що ВАС створюється і проведення конкурсу на посади суддів в цьому суді оголошується протягом 12 місяців з дня набрання чинності закону, який визначає спеціальні вимоги для суддів цієї інстанції. Отже, точкою відліку річного терміну для створення нового суду буде прийняття спеціального закону.

Вітчизняні експерти (завідувач кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету Василь Лемак і суддя Конституційного суду України у відставці Іван Домбровський) підготували висновок щодо деяких аспектів конституційності створення антикорупційних судів в нашій державі.

В експертному висновку, зокрема, йдеться про те, що встановлення для суддів ВАС будь-яких не передбачених Основним Законом винятків щодо порядку їх відбору та призначення, буде порушувати конституційні гарантії незалежності суддів, єдності загального статусу суддів загальних судів, в результаті чого Вищий антикорупційний суд отримає характер надзвичайного суду, створення якого заборонено Конституцією України.

З повним текстом експертного висновку можна ознайомитися тут.

Джерело: Юридическая практика

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: