Ескперт прогнозує, що досягти рівня економіки 2015 року ми зможемо у 2022-му

Ескперт прогнозує, що досягти рівня економіки 2015 року ми зможемо у 2022-му
Зростання економіки

Уманський бачить наявність зараз усіх передумов для початку зростання економіки

В.о. міністра фінансів в уряді Юлії Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський вважає, що Україні потрібна агресивна політика щодо економічного розвитку. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«Потрібна агресивна політика щодо економічного розвитку. Саме агресивна, а не ліберальна. Не просто оце: «Ми зараз змінимо умови, і інвестор сам прийде». Не прийде. У всьому світі йде боротьба за інвестиції, за гроші. Відповідно, у цій боротьбі в нас повинні бути конкурентні переваги, а у нас поки що - конкурентні недоліки», - зазначив Уманський.

Він визнав, що зростання економіки є. «Але яке? За останніми прогнозами, які я читав, це близько 2% на цей рік (прогноз зростання ВВП. – Ред.)», - сказав екс-міністр.

За його словами, насправді, Україна глибоко просіла в період першої хвилі кризи у 2008-2010-х, потім ще глибше просідання було в 2014-2015-х. «Ми не вийшли навіть на рівень 2007 року. Це не зростання. 1,8% цього року і 3% наступного - це просто ні про що після падіння на 15% і 9% у 2014-2015 роках. Ми не виходимо навіть на рівень 2014-го чи 2015 років. Такими темпами на те, щоб вийти на рівень 2015-го, нам знадобиться п’ять років. Ця ситуація з майже 2% зростання, здається, стала всіх заколисувати. Вони думають, що вже чогось досягли. То ви дна досягли і тішитеся тим, а потрібно «відштовхуватися». Але якщо просто тішитися, вам ще знизу «постукають»», - сказав Уманський.

Він бачить наявність зараз усіх передумов для початку зростання. «За час із 2014 року відбулась певна фінансова, економічна, фіскальна стабілізація. Ситуацію падіння вдалося зупинити і зафіксувати на якомусь рівні. Немає падіння, і народ намагається щось робити, якось ворушитися, за рахунок чого оце зростання на 2% і відбувається. Плюс, йдуть зміни певної зовнішньої кон’юнктури, яка десь нам допомагає, десь не дуже», - зазначив експерт.

На його думку,це основне, чим зараз має опікуватися і уряд, з одного боку, і Нацбанк, з другого.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: