Формула ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс» не діє - директор Держвуглепостача

Формула ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс» не діє - директор Держвуглепостача

Вугілля продається по 1200 грн за тонну без ПДВ

Формула «Роттердам +», запропонована Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕКУ) не діє, вугілля державних вугледобувних підприємств продається за ціною 1200 грн за тонну без ПДВ. Про це в інтерв'ю БізнесЦензор розповів директор держпідприємства «Держвуглепостач» Андрій Плюнгін.
«Вугілля продається по 1200 грн за тонну без ПДВ з певними характеристиками: зола - 23%, вологість - 8-9%», - говорить Плюнгін. За його словами, ця ціна була прийнята протоколом зборів енергетиків і вугільників, які відбулися в грудні 2015 року. До нього ціна була 1100 грн, з ПДВ - 1320. «Коли з початку 2016 року вугільників звільнили від ПДВ, прийшли до ціни 1200 грн», - говорить Плюнгін.
За його словами, формула ціни вугілля «Роттердам плюс», запропонована НКРЕКУ, зараз не діє. «Урядом створено робочу групу. Вона визначить ціну в межах тарифів на електроенергію», - говорить Плюнгін.
Нагадаємо, у квітні 2016 року НКРЕКУ затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За інформацією глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля буде формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок (так звана формула «Роттердам плюс транспорт»).
21 червня прем'єр Володимир Гройсман заявив, що має намір більш детально розібратися з використанням формули «Роттердам плюс» при закупівлі вугілля.
12 липня г лава НКРЕКУ Дмитро Вовк заявив, що незважаючи на введення формули ціноутворення «Роттердам плюс», вартість українського вугілля залишилася практично незмінною. «Реальна ціна вугілля в червні була тисяча двісті тридцять сім грн за тонну. У травні вона становила +1233 грн за тонну. Тобто вона фактично не змінилася в порівнянні з травнем», - пояснив він. За словами Вовка, введення нової формули ніяк не вплинуло на зростання кінцевої ціни на електроенергію для споживачів. Недавнє збільшення оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію регулятор пояснив зниженням вироблення атомних станцій і зростанням тарифів «Енергоатому» і «Укргідроенерго».
13 липня міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що Міністерство енергетики має намір закладати в основу ціни вугілля для вітчизняних споживачів середню вартість палива на біржі в Польщі, а не в Роттердамі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: